Haberler

"İstanbul'un 6,5 Katı Tarım Alanı Ekilemez Hale Geldi"

Güncelleme:

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İstanbul'un büyüklüğünün 6,5 katı tarım alanının ekilemez hale geldiğini kaydetti.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İstanbul'un büyüklüğünün 6.5 katı tarım alanının ekilemez hale geldiğini kaydetti.

Demiröz, "Dünya Gıda Günü" dolayısıyla Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2012-2014 rakamlarına göre, dünyada 805 milyon insanın kronik açlık çektiğini ve her 4 saniyede bir insanın açlık sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Demiröz, yine FAO kaynaklarına göre, dünyada 37 ülkenin gıda krizi yaşadığına, buna karşılık 750 milyar dolarlık gıdanın da çöpe gittiğine dikkati çekti.

Son yıllarda Türkiye'de tarımın iktidar tarafından dışa bağımlı ve çok uluslu şirketler güdümünde uygulanan politikalar nedeniyle devletin destek ve koruma alanından çıkarıldığını iddia eden Demiröz, çiftçiye girdi ve destek sağlayan KİT'lerin özelleştirildiğini, tarım satış kooperatiflerinin güçsüzleştirildiğini kaydetti.

Demiröz, çiftçilerin rafineri çıkışı 1.9 lira olan mazotu 4.7 liraya kullandığını ifade ederek, 2002-2013 yıllarını kapsayan dönemde mazotta yüzde 300, kimyasal gübrede yüzde 240-320, yem fiyatlarında yüzde 300 oranında artışlar olduğunu söyledi.

Demiröz, son 10 yılın 9'unda tarım ürünleri dış ticaretinin net açık verdiğini ifade etti.

AK Parti iktidara gelmeden önce çiftçilerin işlediği tarımsal alanın 230 milyon dönüm olduğunu belirten Demiröz, "Bugün bu rakam 206 milyon dönüm. 33 milyon dönüm alandan vazgeçmişiz. Yani İstanbul'un büyüklüğünün 6.5 katı tarım alanı ekilemez hale geldi" dedi.

Demiröz, dün de "Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" olduğunu anımsattı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Dünya Gıda Günü İlhan Demiröz İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title