Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB Adalet Divanı'na başörtüsü tepkisi: Önce gitsinler, kipa ile ilgili kararlarına baksınlar

Güncelleme:

KKTC ziyareti öncesinde havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Adalet Divanı'nın Almanya'daki iki işletmede alınan başörtüsü yasağını onaylamasına tepki gösterdi. Erdoğan, "Adalet Divanı'nın ismini değiştirmesi lazım. Bu lafı gitsinler aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipayı takanlar için bu tür bir şey söyleyebilirler mi? Önce gitsinler kipa ile ilgili kararlarını gözden geçirsinler." ifadelerini kullandı.

KKTC ziyareti öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türk'ünün Ada'da yarım asırdan fazla süredir eşitlik ve adalet mücadelesi verdiğini belirtti. Erdoğan, ''Kıbrıs Türk halkı egemen eşitliğe sahiptir. Kıbrıs Türk tarafı dünyaya kimin çözümden yana olduğunu, kimin de çözümsüzlükten nemalandığını bir kez daha göstermiştir'' dedi.

"İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRMELERİ LAZIM"

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Almanya'daki iki ayrı işletmenin çalışanlarına uyguladığı başörtüsü kısıtlamasını onaylamasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bu konudaki tavrımız bellidir. Gerekli açıklamayı da yapmıştık. Özellikle Adalet Divanı, ismini değiştirmesi lazım. Bunun Adalet Divanı'yla yakından uzaktan alakası yok. Bunların Adalet Divanı olduklarını ispat edebilmeleri için önce inanç özgürlüğü nedir, bunu öğrenmeleri lazım.

"ÖNCE KİPA İLE İLGİLİ KARARLARINI GÖZDEN GEÇİRSİNLER"

Bu lafı gitsinler aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipayı takanlar için bu tür bir şey söyleyebilirler mi? İnancının gereğini yerine getiren Müslümanlara böyle bir yakıştırmayı yapmak ne Adalet Divanı'nın ne de başka divanların haddi değildir. Önce gitsinler kipa ile ilgili kararlarını gözden geçirsinler."

Erdoğan'ın açıklamalarından diğer satır başları:

"Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek arzu eden tüm taraflara bu tarihi fırsatı değerlendirmeleri yönündeki çağrımı tekrarlıyorum. Kıbrıs Türk tarafı dünyaya kimin çözümden yana olduğunu, kimin de çözümsüzlükten nemalandığını bir kez daha göstermiştir.

"AŞI OLMAYANLAR AŞISINI MUHAKKAK YAPTIRMALI"

Toplu bulunduğumuz mekanlarda kesinlikle mesafeye ve maske kuralına çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dün itibarıyla vefat sayıları da ciddi manada arttı. Öbür tarafta rakam 7 binleri tekrar yakaladı. Bu bizim için tehdittir. Bu tehdide fırsat vermemeliyiz. Aşının önünü açmış bulunuyoruz. Aşı olmayanlar aşısını muhakkak yaptırmalı. Sağdan soldan yapılan olumsuz propagandalara kanmadan aşılarımızı da yaptırmalıyız ki o bizim için önemli bir teminattır, garantidir. Kendi aşımızı da inşallah yıl sonuna kadar üretmek suretiyle, aşıda ihtiyaç veya 'Dışarıdan gelir mi gelmez mi?' böyle bir sıkıntıya girmeden bunu da çözmüş olacağız."

KİPA NEDİR?

Kipa, inançlı Yahudi erkekler tarafından geleneksel olarak başın örtülmesi gerekliliğini yerine getirmek için takılan, kumaştan yapılmış bir başlık.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Politika

Almanya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title