Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

"2012 yılı itibariyle diyabetli kişilerin SGK'ye maliyeti yaklaşık olarak 10 milyar lira olarak tespit edilmiştir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılı itibariyle diyabetli kişilerin SGK'ye maliyetinin yaklaşık 10 milyar lira olarak tespit edildiğini kaydetti.

Çelik, Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu'nun insülin ve şeker ölçüm cihazlarının karşılanmasında yaşanan sorunlara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Çelik, Diabetus Mellitus hastalarının tedavilerinin düzenlenmesinden sonra tek reçete ile tekrar doktora başvurmadan ve reçete düzenlenmeden 6 ay boyunca ilaçlarını temin edebildiklerini belirtti.

Düşük dozda insülin kullanan hastaların her bir flakonu 28 günden fazla kullanamayacakları için SGK Sağlık Sosyal Güvenlik merkezlerine başvurarak, doz bitim tarihlerinin düzenlenmesini sağladıklarını ifade eden Çelik, düşük doz kullanan hastaların herhangi bir mağduriyet yaşamadığını kaydetti.

SGK'nin, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kontrol edilerek, uygunluk onayı almış olan cihaz ve strip bedellerinin ödemesini yaptığını belirten Çelik, keton ölçüm çubuklarının ödenebilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Çelik, diyabet hastalığının SGK geri ödeme kapsamında yer aldığı, diyabete ilişkin her türlü tedavi ve ilaç bedellerinin kurum tarafından karşılandığını kaydetti.

Kurum tarafından diyabet hastalığının Türkiye'deki genel görünümünü ortaya koymak için çalışmalar yapıldığını belirten Çelik, bu çalışmalar kapsamında Kurumun 2012 yılı toplam sağlık harcamaları incelendiğinde tedavi altında 5.2 miyon diyabet hastası olduğuna dikkati çekti.

Çelik, bu hastaların diyabet ve diğer hastalıklar nedeniyle yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 23 gibi büyük bir orana sahip olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu oranın bu denli büyük olması sadece diyabetin değil neden olduğu komplikasyonların da yüksek maliyetli olmasından ileri gelmektedir. 2012 yılı itibariyle diyabetli kişilerin kuruma maliyeti yaklaşık olarak 10 milyar lira olarak tespit edilmiştir. Toplam maliyetin içinde 2.4 milyar lirası diyabetin direkt maliyeti olup, bu tutarın yaklaşık olarak 3 katı diyabetin neden olduğu diğer hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Yıllar itibariyle diyabetin toplam maliyeti her yıl bir önceki yıla göre yaklaşık olarak yüzde 18 artmaktadır." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

İhsan Barutçu Faruk Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title