Haberler

Böbrek Nakli Bekleyen Hastanın Karaciğeriyle Yaşama Kavuştu

Böbrek nakli bekleyen hastanın ölümü üzerine bağışlanan karaciğeri, 70 yaşındaki Ali Rıza Özen'e nakledildi.

Böbrek nakli bekleyen hastanın ölümü üzerine bağışlanan karaciğeri, 70 yaşındaki Ali Rıza Özen'e nakledildi.

Mersin'de yaşayan 70 yaşındaki Ali Rıza Özen'e 25 yıl önce karaciğer hastalığı teşhisi konuldu. Siroz hastası olan ve 9 yıldır bir başka merkezde organ bekleme listesinde yer alan Özen, Medicalpark İzmir Hastanesine başvurduktan sonra 1 hafta içinde organa kavuştu.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın, karaciğer nakli için üst yaş sınırının 70 olduğunu söylerken, 70 yaşından sonraki yapılan karaciğer nakillerinin oldukça zor nakiller olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Ünal Aydın şunları söyledi: " Bizim kendi merkezimizde yaptığımız ameliyatlarda kanama yapmadan ameliyatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ameliyat süresi tüm dünyada 7-8 saat sürerken, biz en kısa sürede hastayı ameliyat edip toparlamayı planlıyoruz. 'Yaşlısın ameliyat olamazsın, ameliyatı kaldıramazsın' denilirken; hasta ameliyatını da oldu, şuan 5'nci günde taburcu da oluyor. Tabi ki bu çok önemli bir strateji olmakla birlikte burada söylememiz gereken ameliyat sırasındaki uygulanan anestezi tekniği ve ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım sürecindeki takip şekli çok önemli rol oynuyor."

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Adanır, karaciğer nakli anestezisinin gerçekten özelleşmiş bir teknik gerektirdiğini, özellikle genel durumu düşkün yaşlı ve yandaş hastalığı olan hastalarda bu tekniğin çok önem kazandığını ifade etti. Prof. Dr. Tayfun Adanır, "Hastamız yaşlı olmasına rağmen anlık tüm yaşam fonksiyonlarını dengede tutarak ve çok yakın takip ederek vücudun normal dengesini sağlayabildik. Ameliyatın kısa sürmesi, cerrahi ekiple iş birliği yaparak hastanın dengeli bir şekilde ameliyattan çıkmasını sağladık. Ameliyat sonrasında yoğun bakım sürecinde de aynı stratejiyi devam ettirdik. Bu yaklaşımda hastanın çabuk toparlanması için avantaj sağladı" şeklinde konuştu.

"9 YILDIR NAKİL BEKLİYORDUM"

Karaciğer hastası Ali Rıza Özen, 9 yıldır nakil sırasında beklediğini, çoğu kez komaya girdiğini, karnından defalarca sıvı aldığını söyledi. Artık 70 yaşına geldiğinde ameliyat şansının da kalmadığı ifade edildiğinde Medicalpark Hastanesinden Doç. Dr. Ünal Aydın'a ulaştığını belirten Ali Rıza Özen, "Doktorum organ nakli programının yeni kurulduğunu, bekleme listesinin küçük olduğu için bu nedenle organa kavuşma ihtimalimin yüksek olduğunu söyledi. Biz de kaydımızı Medicalpark İzmir Hastanesine aldırdık ve tam da doktorumun dediği gibi 1 hafta içinde Bakanlıktan bize organ çıktığı bildirildi. Acele hastaneye ulaştığımda bilincim bulanıktı, renkleri bile ayırt edemiyordum. Şükür bu yaşta olmama rağmen Ünal Aydın hocam ve ekibi çok başarılı bir ameliyatla yeniden yaşama tutunmamı sağladı. Şu anda ameliyatımın 5'inci günündeyim ve 5'inci günü olmasına rağmen taburcu olabileceğim söylendi. Çok mutluyum. Artık renkleri ayırt edebiliyorum, kendimi iyi hissediyorum. Ayrıca ben 3 yıldır böbrek nakli bekleyen bir kardeşimizin bağışlanan organlarıyla hayata tutunduğumu öğrendim. Ben ve tüm akrabalarım da organlarımızı bağışladık, herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

İzmir Üniversitesi Ünal Aydın Mersin Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title