Haberler

"Tehlikeli İşlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olmalı"

Güncelleme:

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, çok tehlikeli ve tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, çok tehlikeli ve tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması gerektiğini belirtti.

Akbaş, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de hem işsizlik olduğunu hem de aranılan elemanın bulunmasında zorluk yaşandığını belirten Akbaş, ayrıca işi bildiği halde bunu ispat edebilecek vesikaya sahip olmayanların da bulunduğunu ifade etti.

Kurumun, eğitim ile istihdam ilişkisini oluşturmak için kurulduğunu anlatan Akbaş, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda, işçi, işveren, meslek kuruluşları ve devletin, aynı sayı, yetkilerle rol aldığını, birlikte yönettiğini söyledi. Sektörlerin konuya sahip çıktığını, çalışmaların tamamını ilgili sektörle yaptıklarını dile getiren Akbaş, standardın doğru tanımlanmasının sağlanması ve sektörün, standardına sahip çıkmasını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İlgili taraflarla 728 ulusal meslek standardının hazırlanması için protokol yaptıklarını belirten Akbaş, 667 meslek standardının hazırlandığını, 572'sinin ulusal meslek standardı niteliğinde Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi. Akbaş, inşaat, metal, enerji, ulaştırma, otomotiv, tekstil, kimya, bilişim, turizm, ticaret gibi mesleklere öncelik verildiğini ifade etti.

Akbaş, mermercilik dışında madencilik alanında önemli bir gelişme sağlayamadıklarını vurguladı. İlgili taraflara, sivil toplum kuruluşlarına, işçi, işveren sendikalarına ve odalara çağrıda bulunduklarını ancak bu konuda güçlü muhatap bulamadıklarını söyleyen Akbaş, bütün bu çalışmaları Soma olayından önce gerçekleştirdiklerini anlattı. Akbaş, çok tehlikeli ve tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olmasını istedi.

Belge, kendi değerini oluşturmuyorsa o belgenin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Akbaş, 33 sınav ve belgelendirme kuruluşunun yetkilendirildiğini, 103 tanesi tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan meslekler olmak üzere 153 meslekte sınav ve belgelendirme faaliyeti gerçekleştirildiğini bildirdi. Akbaş, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 50 meslekte, 5 bin 588 kişiye, toplamda 20 bin 281 kişiye mesleki yeterlilik belgesi düzenlendiğini kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Bayram Akbaş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title