Haberler

Marsyas Heykeli Tekrar Sergilenmeye Başladı

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki kaçak kazıda çıkartılıp, yurt dışına kaçırılan ve ardından ABD'de bulunup Türkiye'ye iade edildikten sonra sergilendiği müzeden çalınan, ancak kısa sürede tekrar bulunarak koruma altına alınan Marsyas Heykeli, yeniden Manisa Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki kaçak kazıda çıkartılıp, yurt dışına kaçırılan ve ardından ABD'de bulunup Türkiye'ye iade edildikten sonra sergilendiği müzeden çalınan, ancak kısa sürede tekrar bulunarak koruma altına alınan Marsyas Heykeli, yeniden Manisa Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Sarıgöl İlçesi, Bağlaca Mahallesi'nde 1987 yılında yapılan kaçak kazıda bulunan Marsyas Heykeli, yurtdışına kaçırıldı. Uzun uğraşlar sonucu, 114 santim boyunda olan mermerden yapılmış yek pare heykelin izi ABD'deki Atlantis Antika Galerisi'nde bulundu. Yurt dışına çıkarıldığı sırada kırılarak iki parça haline gelen heykel, ABD'de uzmanlarca aslına uygun olarak onarıldı. Heykel, Anadolu kökenli olduğunun ispatlanmasının ardından iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonrası 14 Ağustos 1994 tarihinde Türkiye'ye iade edildi. Manisa Müzesi'nde sergilenen heykel, 2002 yılında çalındı. Ancak, polis heykeli çalanları kısa sürede yakaladı. Heykel ise aynı yerden tekrar kırılmış olarak bulundu. İstanbul'dan gelen arkeologlar eşliğinde heykel uzmanlarca tekrar aslına uygun onarıldı. Bugüne kadar koruma altında tutulan heykel, 13 yıl aradan sonra tekrar sergilenmeye başladı.

"MARSYAS HEYKELİ"

Yunan mitolojisinde Frigyalı tabiat cinlerinden (satyr) biri olan Marsyas flüt çalmasıyla tanınır. Geyik kemiği üzerine delikler açarak ilk flütü icat eden Tanrıça Athena, enstrümanı çaldığında yanaklarının şişkin olmasından hoşnutsuzluk duymuş ve fırlatıp atmıştır. Kırlarda dolaşırken Athena'nın attığı flütü bulan Marsyas zamanla bu müzik aletini ustalıkla çalar ve güzel lir çalan Tanrı Apollon'a meydan okur. Apollon ile Marsyas arasındaki müzik yarışmasının ilk turu berabere biter. İkinci turda Apollon enstrümanı baş aşağı çevirip aynı melodiyi çalmasını ister. Flüt baş aşağıya çalınmadığı için Marsyas kaçınılmaz olarak yarışmayı kaybeder. Ceza olarak Apollon, Marsyas'ı bir ağaca bağlar ve canlı canlı derisini yüzdürür. Flüt ustasının ölümüne üzülen sanat perilerinin gözyaşlarının dağların arasından akıp Marsyas Irmağı'nı (Çine Çayı) oluşturduğu söylenir. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Sarıgöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title