Haberler

Kusurlu Bulunan Ölüm Limanına Müsteşar Onay Vermiş

Güncelleme:

Tekirdağ'da 28 Mayıs ayında 4 kişinin otomobilleri ile denize düşerek ölmesi olayı ile ilgili hazırlanan iddianamede kusurlu bulunan aralarında Tekirdağ Liman Başkanı'nın da bulunduğu 5 kişi hakkında 'Taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede bilirkişinin birinci derecede kusurlu bulduğu limana kazadan bir ay önce Müsteşar Habip Soluk

imzalı işletmeye uygun olduğu yönündeki belde de yer aldı.

Edinilen bilgiye göre mayıs ayında Kırklareli'ndeki düğün hazırlıkları için İzmir'den yola çıkan dünürler Aysel-Vecdet Eriş ve Zeynep-Ahmet Gülhan çiftlerinin bulunduğu araç, feribottan Tekirdağ Limanı'na inmiş, denize uçmuştu. Evlilik hazırlığı yapan çocukları Mustafa ve Selvi, anne-babalarının ölümüne tanık olmuştu.

5 KİŞİNİN 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Soruşturmayı yürüten Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan, kazayla ilgili iddianameyi tamamladı. Savcı Özcan'ın yazdığı 50 sayfalık iddianame Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 7 Kasım 2012 tarihinde görülecek.

İddianamede kusurlu bulunan Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2. Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3. Kaptan Rafet Pala hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla ayrıca yine Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban hakkında da denetim ve denetleme görevini yerine getirmediği iddiasıyla ilgili 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

LİMAN BİRİNCİ DERECEDE KUSURLU BULUNDU

İddianamede ayrıca polis jandarma ve karayolları tarafından hazırlanan rapora yer verildi. 5 Haziran tarihli raporda Trafik Başpolisi Nuri Yıldız, Jandarma Kıdemli Başçavuş Murat Ali Yalvaç ve Karayolları Trafik Teknik Görevlisi Mehmet Ali Dedeoğlu tarafından hazırlanan raporda Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2. Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3. Kaptan Rafet Pala birinci derecede kusurlu bulundu. Raporda uyarı tabelalarının olmadığı, ışıklandırmanın yetersiz olduğu, limanda bariyerlerin bulunmadığı bu yüzden limanın birinci derecede kusurlu olduğu kaydedildi. 5 Haziran tarihli raporda Tekirdağ Liman İşletmesi Müdürlüğü'ne ilişkin kusurlar da belirtildi. 'Tesiste gerekli aydınlatmanın sağlanması, en az 240 cm'lik tel örgü, duvar gibi koruma unsurlarının oluşturulması, ikaz levhalarının konması, kıyıya yanaşmış gemilerin yeterince aydınlatılması' gibi maddelerin ihlal edildiği belirtildi.

2'ye karşı 1 oyla kabul edilen rapora Karayolları Trafik Teknik Görevlisi Mehmet Ali Dedeoğlu şerh koydu. Dedeoğlu ikinci hazırladığı şerh raporunda limandaki kazayla ilgili olarak birinci derecede kusurlu olarak araç şoförü Ahmet Gülhan'ı gösterdi. Dedeoğlu raporunda ayrıca ikinci derece kusurlu olarak da limanı gösterdi.

MÜSTEŞAR SOLUK UYGUN RAPORU VERMİŞ

Öte yandan, hazırlanan raporda eksiklerin bulunduğu limana 26 Nisan 2012 tarihinde kazadan bir ay öne işletme izni verildiğine dair Müsteşar M. Habip Soluk imzalı bir belgede konuldu. Kazadan sonra eksiklerin olduğu tespit edilerek faaliyetleri süresiz durdurulan limana Müsteşar Habip Soluk'un işletme için onay verdiği ortaya çıktı. Soluk imzalı onay yazısında limanın işletmeye uygun olduğu da kaydedildi.

4 KİŞİ SERBEST KALDI

Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2. Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3. Kaptan Rafet Pala kazadan 4 gün sonra 'Taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla tutuklanarak hapse konmuştu. Avukatları aracılığı ile tutukluluklarına itiraz eden 4 kişi tutuklandıktan bir ay sonra serbest kalmıştı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali Dedeoğlu Habip Soluk Tekirdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title