Haberler

Seyitgazili Kadınlar 'Zili' Dokumasını Gelecek Kuşaklara Aktarmak İçin Tezgah Başına Geçti

Güncelleme:

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 'Kadınlar Dokuyor Zili Hayat Buluyor' projesiyle tezgah başına geçen kadınlar asırlık kültür olan 'Zili' dokumasını yeni nesillere aktaracak.

Seyitgazili kadınlar 'Zili' dokumasını gelecek kuşaklara aktarmak için tezgah başına geçti

Seyitgazi Kaymakamı Yeşim Altın: "Zili dokumaya sahip çıkıyoruz"

ESKİŞEHİR Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 'Kadınlar Dokuyor Zili Hayat Buluyor' projesiyle tezgah başına geçen kadınlar asırlık kültür olan 'Zili' dokumasını yeni nesillere aktaracak.

Seyitgazi Kaymakamlığı öncülüğünde başlatılan "Kadınlar Dokuyor Zili Hayat Buluyor Projesi" unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan 'Zili Dokuma' Seyitgazi İlçesi Halk Eğitim Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışma ile yeniden hayat buluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen proje ile yetiştirilen kursiyerlerle 'Zili' dokumasının gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Orjinaline uygun olarak önce yünleri ipe çeviren kadınlar ardından yaptıkları dokumalarla asırlık sanatı gün yüzüne tekrar çıkarıyorlar.

"Zili dokumaya sahip çıkıyoruz"

Yapılan proje hakkında konuşan Seyitgazi İlçe Kaymakamı Yeşim Altın; "İlçemizin unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını gerçekleştirdiğimiz projelerimiz ile yaşatıyoruz. Kaymakamlığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Halk Eğitim Merkezi ortaklığında aile destek merkezi ortaklığında, aile destek merkezi projemiz ile somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan 'Zili' dokumaya sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda kirman ile yün eğirerek zili dokumayı özüne uygun halde gerçekleştiriyoruz. Böylece unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızı yaşatırken ilçemiz kadınlarının ev ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlıyoruz" diye belirtti.

Kırka halkından kirman ile ip ağıran Emine Çelik ise şunları söyledi: "Tiftik işledik, yün işledik yaptığımız işlerle çorap ördük" diye belirtti. Usta öğretici Pervin Günsel ise;" Öğrencilerimizle burada Zili dokumaktayız. Küçük parçalar yapmaktayız, öğrencilerimize öğretiyoruz. Küçük tezgahlarda torbalar çantalar panolar kırlentiler öyle küçük şeyler yapıyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Seyitgazi Eskişehir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title