Haberler

Osmanlı Mezarları Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Güncelleme:

İlbade Mezarlığı'nda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait 8 bine yakın mezar taşı kayıt altına alındı.

Denizli'de 820 yıllık olduğu belirlenen İlbade Mezarlığı'nda belediyenin desteğiyle Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait 8 bine yakın mezar taşı kayıt altına alındı, kırılan 500 mezar taşı yapıştırılarak restore edildi. Mezarlıkta yapılan çalışmalarda Osmanlı Dönemi'ne ait çok sayıda mezar taşı da gün yüzüne çıkarıldı.

Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında Denizli Belediyesi tarafından desteklenen Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş öncülüğünde İlbade Mezarlığı'nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında Osmanlı ve Selçuklu Dönemi'ne ait 8 bine yakın mezar taşı envanteri yapılarak kayıt altına alındı. Beylikler ve Osmanlı Dönemi'nden bu yana yaklaşık 820 yıldır kullanıldığı belirlenen tarihi mezarlıkta toprak altında kalan birçok mezar gün yüzüne çıkartılıp, çevresindeki duvarlar da yeniden yapıldı.

Önceden mezar yeri alınmış ise defin işlemi yapılan İlbade Mezarlığı'nı ziyaret eden Denizli Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan, kazı ve restorasyan çalışmalarını yürüten ekibin Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Kadir Pektaş, mezarlıkta 2008 yılından bu yana çalıştıklarını dile getirip, "Mezarlıkta beylikler ve Osmanlı Dönemi'ne ait mezarlar var. Bu döneme ait 8 bine yakın mezar taşının envanterini tutup kayıt altına aldık. Bunun yanı sıra bir çok mezar yapısı gün yüzüne çıkarıldı, konservasyon çalışmaları yapılıp korumaya alındı. Çalışmaların bir diğer ayağı da kırılan taşların yapıştırılması oldu. Bu şekilde 500'e yakın taşın sağlamlaştırılması yapıldı. Kırık taşların yapıştırılıp sağlamlaştırılmasına devam edilecek. Yine kazı ekibi tarafından belirlenecek alanlarda kazı çalışmaları yapılarak Denizli tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşılmaya çalışılacak. Ayrıca halk tarafından sık sık ziyaret edilen ve saygı duyulan kişilerin yer aldığı türbelerin hem restorasyonu hem korumaya alınması için Müze Müdürlüğü ve Denizli Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütüp projelerini hazırlayacağız" dedi.

'SADECE MEZAR DEĞİL, KİMLİĞİMİZ'

Mezarlığı gezip Mehmet Gazi Türbesi'ni de ziyaret eden Başkan Zolan, Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan İlbade Mezarlığı'ndaki kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarını belediye olarak desteklediklerini kaydetti. Zolan, "Denizli Belediyesi olarak 5 yıl önce başlattığımız restorasyon çalışmalarıyla birçok mezar taşlarını toprağın altından çıkardık. Üzerindeki yazılar bilinmiyordu, ortaya çıkarıldı. 1000'in üzerinde mezar taşını ayağa kaldırdık. Mezar taşları yerleri tespit edildi. Kırık olanlar tamir edildi. Birçok büyüğümüzün mezarının da geleceğe taşıma ve geçmişimizi de gün yüzüne çıkarma anlamında çalışma yapıyoruz. Mezarlık duvarının yapımı konusunda sıkıntı vardı. Bu proje de kuruldan geçti. Yıkılan duvarlarımızı kısa süre sonra ayağa kaldıracağız. Bir yıl sonra burası gezilebilir hale gelecek. Biz buraya sadece mezar olarak bakmıyoruz, kimliğimiz olarak da bakıyoruz" diye konuştu.

ONB(İÖ/CK) - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kadir Pektaş Osman Zolan Selçuklu Denizli Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title