Haberler

35. Beyaz Müzayede'de Çağdaş Sanat Ustaları geçidi

Güncelleme:

Türk Çağdaş Sanat Ustalarının Birbirinden Değerli Eserleri 35. Beyaz Müzayede'de Görücüye Çıkıyor.

Beyaz Müzayede, Türk Çağdaş Sanatı ustalarının sıra dışı eserlerinden derlediği 35. Beyaz Müzayede'yi 27 Mart Pazar günü saat 14:00'te The St. Regis Otel'inde gerçekleştiriyor. Müzayedede, Fahrelnissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Selim Turan, Hakkı Anlı, Abidin Dino, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Eren Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Neşe Erdok, Mehmet Güleryüz ve Alaettin Aksoy gibi ustaların birbirinden seçkin eserleri satışa sunulacak. 35. Beyaz Müzayede'de aynı zamanda dünya müzelerinde yer alan çağdaş sanatçıların önemli ve görkemli eserleri de sanatseverlerle buluşacak.

Türk Çağdaş Sanatı ustalarının sıra dışı eserlerinden derlenen 35. Beyaz Müzayede, 124 sanatçının 260 adet birbirinden değerli eserini satışa sunuyor. Müzayedede Mübin Orhon'un "AbstraitRouge"ı (300,000-450,000 TL), Fahrelnissa Zeid'in "Byzantine Sun III"ü (250,000-400,000 TL), Erol Akyavaş'ın "Ferman"ı (400,000-600,000 TL) ve Burhan Doğançay'ın "Downhill"i (400,000-600,000 TL) gibi seçkin yapıtlar öne çıkıyor.

Müzayede kataloğu kapağında yer alan 1968 tarihli 130x160cm ebatlı "AbstraitRouge" isimli Mübin Orhon şaheseri, Mübin Orhon'a yakınlığı ile bilinen dünyaca ünlü Fransız Koleksiyoner Daniel Gervis'in koleksiyonundan çıkmıştır. 1960'lardan bu yana sanat ve sanatçının destekçisi olan Daniel Gervis Koleksiyonu'ndan çıkan bu önemli yapıt, Gervis tarafından Mübin Orhon'un kendisinden alınıp yaklaşık 50 yıl boyunca koleksiyonda saklanmıştır.

Türk Çağdaş Sanatı'nın en önemli ve değerli kadın ressamı olarak kabul edilen "Paris Ekolü İlk Türk Çağdaşları"ndan bir diğer usta Fahrelnissa Zeid'in "Byzantine Sun III" isimli yapıt, "Zeid Ailesi Koleksiyonu"ndan çıkmıştır. Yapıtlarında Bizans ve Antik Yunan sanatından izler ve etkilere rastlanan Zeid'in bu yapıtı aynı zamanda sanatçının "döneminin renk sihirbazı" olarak tanımlanmasının en güzel örneklerindendir.

1986 tarihli Erol Akyavaş'ın "Ferman" isimli yapıtı 1980'lerde sanatçının yapmış olduğu ferman konulu dizinin en büyük ebatlı başyapıtları arasında yer alıyor. Bu başyapıt bilhassa Erol Akyavaş'ın dini imgeleri kendine has bilinç ve yaklaşım ile kullanmasına, bu dini içerikleri gerçek ve evrensel değerler olarak hissettirebilmesine ve kolay tarif edilemeyen imge ve hayal dünyasına tanıklık eden kuvvetli örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Türk çağdaş sanatın en önemli ve değerli sanatçılarından bir diğeri Burhan Doğançay'ın 1976 tarihli Kurdele Serisi'nden 153x153 cm ebadındaki "Downhill" isimli yapıtı ise 35. Beyaz Müzayede'de en çok ilgi görecek eserler arasında gösteriliyor. "Downhill", Burhan Doğançay'ın ışığın yırtılmış afişler üzerine düşmesiyle rastlantısal oluşan gölgelerden yola çıkarak afişten fırlayan "kurgulanmış" üç boyutlu kurdeleler ve gölgelerini yarattığı ve sanat yaşamının en önemli serisi olarak kabul edilen Kurdele Serisi'nin aynı ebattaki eserleri arasından detaylı kompozisyonu ile öne çıkıyor.

35. Beyaz Müzayede'de ayrıca diğer çağdaş ve modern sanat ustalarımızdan Sabri Berkel, Abidin Elderoğlu, Ferruh Başağa, Güngör Taner, Zekai Ormancı, Ömer Uluç, Mustafa Ata, Devrim Erbil, Komet, Yüksel Arslan, Ergin İnan, Burhan Uygur, Cihat Burak, Nedim Günsür, Nuri İyem, Koray Ariş ve Osman Dinç; Türk Çağdaş Sanatı'nın orta ve genç kuşağından Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Canan Tolon, Ahmet Güneştekin, Murat Pulat ve Ansen gibi sanatçıların eserleri de yer alacak.

Türk Çağdaş Sanatı'nın ustalarından gençlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip müzayedede Türk sanatçıların yanı sıra, eserleri dünya müzelerinde yer alan Peter Halley, Sarah Morris, Philippe Cognee, Thomas Ruff, Peter Zimmermann ve Mark Francis gibi dünya çağdaş sanat ustalarının seçkin eserleri de sanatseverlerle buluşacak.

Önemli koleksiyonlardan derlenmiş 35. Beyaz Müzayede, son yılların en kapsamlı çağdaş ve modern sanat müzayedelerinden birini oluşturuyor. Müzayedede satışa sunulacak sıra dışı eserler, 19-26 Mart tarihlerinde saat 10:00-20:00 arasında Beyaz Müzayede'nin Nişantaşı'ndaki sanat mekanı 'Beyaz Space'de sanatseverlerin ziyaretine açık olarak sergilenecek. Aziz Karadeniz tarafından yönetilecek olan 35. Beyaz Müzayede, 27 Mart Pazar günü saat 14:00'te The St. Regis İstanbul oteli Astor Salonu'nda gerçekleşecek.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Burhan Doğançay Erol Akyavaş Selim Turan 27 Mart Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title