Haberler

Kop Sempozyumu Aksaray'da Başladı

22-24 tarihleri arasında Aksaray'da gerçekleştirilecek olan Uluslararası 3. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'nun ilk bölümü bugün başladı.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen KOP sempozyumu ASÜ Konferans Salonu'nda yapılırken, sempozyuma Aksaray Valisi Şeref Ataklı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, ASÜ Rektörü Yusuf Şahin, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP'un çalışmaları hakkında bilgiler vererek, "Bilindiği üzere Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan her dönemde, sosyal ve ekonomik alanda önemli bir merkez olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Selçuklular döneminde bölgemiz, ekonomi ve siyasette olduğu kadar eğitim, kültür ve sanatta da altın çağını yaşamış; devrin ünlü bilginleri, filozofları, şairleri, mutasavvıflarını ve üstatlarını bir araya getirmiştir. Çağdaş İbn-i Sina, İbn-i Rüşd gibi ilim adamları ile birlikte bu bölgede yaşamış olan Hz. Mevlana, Sadreddin-i Konevi, Muhyiddin-i Arabi, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Somuncu Baba gibi değerlerimiz bölgemizde ilim ve irfana verilen önemin bir göstergesi olmuştur. Tarihimizde bu dönem kadar evrensel seviyede üretim yapabildiğimiz bir başka dönem yoktur. Ancak zaman içinde bu coğrafya ilim ve irfan yuvası niteliklerini kaybederek bir tarım bölgesine dönüşmüş ve sık aralıklarla yaşanan kuraklıklarla mücadele edegelen bir bölge olmuştur. Bağdat Demiryolu'nun inşası ve bu bölgeden geçmesi, Beyşehir Gölü'nden Ovaya sulama kanalı açılması da bölgeyi geri oyuna dahil edememiştir. Çünkü demiryolu sadece transit olarak kalmış bölgeye önemli bir katkı sağlayamamıştır. Cumhuriyet döneminde ise yine kendi yağı ile kavrulan bir bölge durumunda kalan KOP Bölgesi, konumunun, topografyasının, ticari, siyasi tarihi ve kültürel bir merkez olmasının sağladığı fırsatlardan maalesef yeterince faydalanamamıştır. Bu noktada KOP İdaresi Başkanlığı olarak misyonumuz; diğer paydaşlarımız ile işbirliği içerisinde Konya Kapalı Havzasında yer alan KOP Bölgesini her alanda 'kapalı bir havza' durumundan kurtararak tarihinden miras aldığı sorumluluk bilinci ile hak ettiği ihtişamını tekrar kazanmasını sağlamak, bölgemizi bir 'Yeni Marmara' haline getirmek için adımlar atmaktır" dedi.

ASÜ Rektörü Yusuf Şahin, Türkiye'nin ve şehirlerin coğrafyasından bahsederek, "4 şehrin bir araya gelmesinden oluşan bir olaydan bahsediyoruz. Kalkınma nedir dişe düşündüğümüzde, bir insanın istediği yerlerin olduğu yerlere biz kalkınmış diyoruz. Kalkınmanın açıklaması budur. Ülke bazında baktığınızda da aynı şey geçerdi. Tersi olan yerler de gelişmemiş olanlardır. Bölgesel Kalkınma ihtiyacını neden hissederiz. 2 tabiat vardık ki, bu 2 tabiat oldukça biz bu kalkınma tartışmalarını her zaman yapacağız. Bunlardan birincisi insan. Kardeşimizle o kadar bir birimize benziyoruz ki yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmiyor diyen var mı içinizde. Hayır. Yok. Birisi düzenli olur, diğeri düzensiz olabiliyor. Hayat böyle bir şey. Herkes aynı tabiatta olmadığından eşitsiz bir durum ortaya çıkıyor. Peki bu eşitsiz durumu nasıl gidereceğiz sorusu çıkıyor. 2'incisi ise coğrafyadır. Bizim coğrafyamız diğer ülkelere göre küçük olabilir. Ülkemiz aslında büyük bir coğrafyaya sahip. Bir tarafta muhteşem havzası ile Konya Ovası varken, diğer taraftan Hakkari'ye baktığınızda heybetli dağları içinizi ürpertir. Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde inanılmaz güzel bir coğrafyaya sahip. Şimdi biz buralarda neler yapacağımızı, önümüzdeki sıkıntıları nasıl aşabileceğimiz konuşacağız" dedi.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise Aksaray hakkında bilgiler vererek, "Sempozyumun hayırlı sonuçlara sebep olmasını temenni ediyorum. Aksaray milattan öce 8 bin yıla kadar uzanan tarihe ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ilimiz. Günümüzde de Doğu Batı, Kuzey Güney illerini birbirine bağlayan önemli kavşak görevini üstlenmektedir. Önemli bir kavşak noktasında bulunması nedeniyle cazibe merkezi olarak önemli yatırımlar almıştır. 482 sanayi tesisi vardır ve 29 bin kişi istihdam ediliyor. Yani yatırımlarla istihdam sayımız çok daha artacaktır. Gelişen sanayinin yanında Tarım ve Hayvancılık şehridir" şeklinde konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aksaray Üniversitesi Şeref Ataklı Yusuf Şahin Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title