Haberler

Klimik 30. Yıl Kurultayı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Kurultaya katılanlar Doç. Dr. Süda Tekin'in konuşması Prof. Dr. Alpay Azap'ın konuşması Prof. Dr. Önder Ergönül'ün konuşması Katılımcılardan detay görüntüler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Kurultaya katılanlar

Doç. Dr. Süda Tekin'in konuşması

Prof. Dr. Alpay Azap'ın konuşması

Prof. Dr. Önder Ergönül'ün konuşması

Katılımcılardan detay görüntüler. KLİMİK 30. Yıl Kurultayı

Dernek Başkanı Prof. Dr. Ergönül:

"Genel olarak Türkiye'de grip aşısı uygulama oranı yüzde 3'ün altında. Bu rakam gelişmiş ülkelere bakıldığında çok düşük"

Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Tekin:

"Yavaş yavaş grip sezonunun sonuna gelindi. Hasta sayısında rakamlarımız yok ama çok görüldüğü yönünde düşünceler var"

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de grip aşısının uygulanma oranının düşüklüğüne işaret ederek "Genel olarak Türkiye'de grip aşısı uygulama oranı yüzde 3'ün altında. Bu rakam gelişmiş ülkelere bakıldığında çok düşük" dedi.

KLİMİK 30. Yıl Kurultayı kapsamındaki basın toplantısında, aşılama çalışmaları ve enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili güncel gelişmeler değerlendirildi. Dernek Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin, bulaşıcı hastalıkların dünyayı hala tehdit ettiğini vurguladı. Grip hastalığının, her yıl ciddi şekilde dünyayı tehdit ettiğini anlatan Tekin, "Bu yıl da grip, ülkemizde değişik şekillerde görüldü. Ocak ve şubat ayında olgularımız arttı. Maalesef yine kaybettiğimiz olgular var" dedi.Tekin, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) iki hafta önce aşıların koruyuculuğu ile ilgili bilgiler yayınladığını hatırlatarak, "Aşının gribe karşı yüzde 60 koruyuculuğu olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ve CDC, sağlık çalışanları başta olmak üzere 65 yaşını geçmiş yaşlılar, diyabet, kronik karaciğer, akciğer hastaları, astım, bronşit, kronik böbrek hastalığı ve özellikle kanser ile HIV-AIDS hastaları gibi toplumdaki riskli kişiler başta olmak üzere herkese aşıyı önermekte" dedi.Grip aşısının eylül-kasım aylarında yapılması gerektiğini bildiren Tekin, "Yavaş yavaş grip sezonunun sonuna gelindi. Bu sezonda mutlak hasta sayısında rakamlarımız yok ama çok görüldüğü yönünde düşünceler var. Eğer aşılanma olsaydı bu hastaların yüzde 60-70'i olmayacaktı" diye konuştu.

"Türkiye'de grip aşısı oranı yüzde 3'ün altında"

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül de Türkiye'de sağlık çalışanlarının aşılanma oranlarının yüzde 20-30'ları aşmadığına dikkati çekerek, "Genel olarak Türkiye'de grip aşısı uygulama oranı yüzde 3'ün altında. Bu rakam gelişmiş ülkelere bakıldığında çok düşük. Sadece grip değil, zatürre aşısı da o derece" ifadelerini kullandı.

Tamamlayıcı tedavilere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ergönül, "Bilim dünyası, dünyanın neresinde hangi ülkesinde, coğrafyasında, dağında biten çiçeklerden ne üretebiliriz peşinde koşuyor. Bunun lokal uygulamaları da olabilir. Afrika'nın bilmem ne kabilesi, bir bitkiyi kullanıyor olabilir. Bunu yakalayıp, ilaç haline getirip tüm insanlığın yararına sunmak çok önemli bir çaba. Bunu destekliyoruz, izliyoruz. Hacamat ve sülük tedavileri, halkı yanlış yönlendiren cahilce uygulamalardır. Biz buna karşı değiliz. Bunlar gerçekten yararlıysa, yararı gösterilir, kanıtlanır ve ortaya konur ama bunun gerçekten olup olmadığını görmek zorundayız" şeklinde konuştu.

"Aşı grip yapmaz"

KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise antibiyotiklerin gripte etkili olmadığını, bu ilaçların tüm dünyada yanlış kullanıldığını bildirdi.Prof. Dr. Azap, şöyle konuştu: "Ülkemizde yazılan reçetelerin yaklaşık yüzde 60'ı virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle antibiyotik içeren reçetelerdir. Dolayısıyla bunlar yanlış reçeteler. Kesinlikle antibiyotik kullanmamak gerekiyor. Nezle ve grip geçiren hastaların, her zaman doktora da başvurması gerekmediğini bilmesi gerekiyor. Zaten nezle genelde ayakta atlatılan bir hastalık. Grip biraz daha ağırdır. Grip hastalarının da birtakım ateş düşürücü ilaçlarla evde dinlenmeleri durumunda bir iki gün içerisinde daha iyi hissetmeleri ve 1 hafta içinde iyileşmeleri mümkün ama tabii bazı belirtiler mutlaka doktora gitmeyi gerektirir. Bu da kişilerin ateşlerinin 39-40 derecelerde olması, nefes darlığı, aşırı halsizlik ve sürekli uyku gibi birtakım ağır belirtiler olması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. O zaman da hastalara antibiyotik değil antiviral ilaçlar verilir."Toplumda "Grip aşısı oldum daha çok gribe yakalanıyorum" şeklinde bir algı bulunduğunu dile getiren Azap, bunun tıbben mümkün olmadığını vurguladı. "Grip aşısı, grip yapmaz" diyen Azap, "Grip aşısından dolayı hastaneye yatan veya ölen hiçkimseyi görmedim ama her sene gripten dolayı hastaneye yatan ve maalesef hayatını kaybeden onlarca hastayla uğraşıyorum. Grip aşısını, özellikle risk gruplarının özellikle olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Sağlık

Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Önder Ergönül Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title