Haberler

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi

Güncelleme:

Tunceli'de 30 yıl boyunca topladığı eşyaları evinin bir odasında sergileyen market sahibi, kaybolmaya yüz tutan eşyaları ve yöresel giysileri oluşturduğu koleksiyonda bir araya getirerek gelecek kuşaklara aktarıyor.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yaşayan İbrahim Yalvaç, teknolojinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutan tarım ve mutfak eşyaları ile yöresel giysileri, oluşturduğu koleksiyonda bir araya getirerek gelecek kuşaklara aktarıyor. İlçenin Pulur Mahallesi'nde market işleten 2 çocuk babası 52 yaşındaki İbrahim Yalvaç, gençlik yıllarından itibaren köylerde kullanılan yöresel eşyalara meraklı olduğu için fırsat buldukça köyleri gezip bunlardan toplamaya başladı.

EVİNİN BİR ODASI TOPLADIĞI EŞYALARA AİT

Köylülerden geçmişte kullanılan ve teknolojinin gelişmesiyle artık kullanılmayan tarım aletleri, mutfak eşyaları ile yöresel giysiler toplayan Yalvaç, daha sonra bunlarla evinin bir odasında koleksiyon oluşturdu. İşinden arta kalan zamanlarını koleksiyonunu düzenlemekle geçiren Yalvaç'ın amacı, topladığı eski eşyaları gelecek kuşaklara aktararak unutulmamasını sağlamak.

30 YILDIR USANMADAN TOPLUYOR

İbrahim Yalvaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle yöresel eşyaların eskisi gibi kullanılmadığını söyledi. Yalvaç, koleksiyonun 30 yıllık bir çalışmanın sonunda ortaya çıktığını belirterek, "Bölgemizde kullanılan yöresel eşyaya gençlik yıllarımda ilgi duymaya başladım. Zamanla da ilçemizdeki köyleri gezerek insanlar tarafından kullanılmadığı için bir tarafa atılan eski tarım aletlerini ve mutfak eşyalarını bir araya getirmeye başladım." dedi.

"MANEVİ DEĞERLERİ BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK"

Eski yöresel eşyayı gelecek nesillere aktarmak istediğini anlatan Yalvaç, şunları dile getirdi: Koleksiyonumda yer alan malzemelerin herhangi bir parasal değeri yok ama evimde sergilediğim bu malzemelerin manevi değeri çok büyük. Bu malzemelere bakınca çocukluğum ve ailemin yaşadığı zorluklar aklıma geliyor, anılarım tazeleniyor. Koleksiyonu oluşturan eşyalar arasında daha çok insanların yokluk döneminde, günlük yaşamda kullandığı giyim malzemeleri ve mutfak eşyaları yer alıyor.

Yalvaç, teknolojik gelişmenin insan yaşamına bambaşka boyut kazandığına işaret ederek, "Yıllar önce imkanları olmayan insanlarımız çarık kullanıyordu. Şimdi ise çarığın yerini su geçirmez ayakkabılar aldı. O zamanlar çok fazla kar yağıyordu, insanlar hayvanların yününden kıl çorap yapıp onları giyerdi. Çizme veya bot yoktu." diye konuştu.

"GÜNÜMÜZDE HER ŞEY ÇOK KOLAY"

Köylerde yaşayan insanların geçmişte çok sıkıntı yaşadığını aktaran Yalvaç, şunları kaydetti: İnsanlarımız ayran üretiminde hayvan derisinden yapılan yayıkları kullanırdı. İnsan gücü o zamanlar daha ön plandaydı. Bugün ise elektrikle çalışan yayıklar var, ayran ve tereyağı üretimi daha kolay oluyor. Aynı şekilde elektriğin olmadığı geçmiş yıllarda ütüler köz ateşiyle çalışırdı. Şimdilerde ise elektrikle kolay çalışıyor ve elbiseler güzel ütüleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tunceli Ovacık Yalvaç 3.Sayfa Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

karadareli:

değerleri bilip unutmamaklazım çokgüzel

8
0
yanıtYanıtla
Rizeli esnaf:

saol be kardaş eskilere götürdün beni rizede ilkokula giderken hiç unutmam rahmetli babam çok kar yağdığında köyde kıl çorap giyerdi benimde kara lastik ayakkabılarım kıyamazdım giymeye heyy gidi günler hey insanlığın dürüstlüğün dostluğun olduğu yıllardı vallahi gözlerim doldu saol tuncelili kardaşım

3
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

tarihimize sahip cıkalım tebrikler

0
0
yanıtYanıtla
İNSAF:

Bendede birkaç parça eşya var çok severek biriktiriyorum.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title