Haberler

Katolik Kilisesinde Cinsel İstismar Skandallarının Geçmişi 1960'lara Uzanıyor

Emerit Papa 16. Benediktus tarafından yazılan 18 sayfalık bir belgede, cinsel istismar skandallarından dolayı Katolik Kilisesindeki "ruhani çöküşün" 1968 yılında başladığı ifade edildi.

Papalığı döneminde Papa 16. Benediktus adını kullanan, hastalığından dolayı 2013 yılında görevinden istifa eden Joseph Ratzinger'in Almanya'da yayın yapan Klerusblatt adlı aylık dergide yayımlanmak üzere "Kilise ve cinsel istismar skandalı" başlığıyla kaleme aldığı 18 sayfalık belge, farklı basın kuruluşlarının internet sayfalarında yayımlandı.

Cinsel istismar vakalarıyla ilgili Katolik Kilisesinde yaşanan olayların örtbas edilmesini veya suçluların cezalandırılmamasını eleştiren Ratzinger, "cinsel istismara karışan rahiplere yıllarca çok hafif cezalar verilmesinin doğru olduğu fikrinin teorikleştirildiğini" kaydetti.

Katolik Kilisesini "çok uzun zaman suçlanan rahiplerin yanında olmakla" suçlayan Ratzinger, cinsel istismar iddialarına karışan rahiplerin kendilerini savunma haklarının Kilise tarafından çok geniş tutularak bu kişilerin ceza almalarının neredeyse imkansız hale getirildiğini savundu.

Ratzinger, 1960-1980 yıllarındaki 20 yılda "cinsellikle bağlantılı Katolik Kilisesindeki standartların ahlaki açıdan tamamen çöktüğüne" işaret ederek, 1968 Fransa Devrimi'nin fizyolojisinin de etkisiyle "çocuklara yönelik cinsel istismarın müsaade edilebilir şeklinde bir algıyla normalleştirildiğini" ifade etti.

Ratzinger ayrıca, söz konusu 18 sayfalık belgeyi Papa Franciscus ve Vatikan Devlet Sekreteri Pietro Parolin'in onayıyla yazdığını belirtti.

Papa Franciscus'un öncülüğünde ve Katolik din adamlarının katılımında şubat ayında yapılan cinsel istismarlarla ilgili Vatikan Zirvesi'ne de değinen Ratzinger, şu ifadeleri kaleme aldı:

"Rapor edilen olayların kapsamı ve ciddiyeti rahipleri şaşırtmış, insanlarda çöküntüye yol açmış ve birçok kişinin Kiliseye olan inancını sorgulamasına neden olmuştur. Kiliseyi, halklar arasında bir ışık ve bir kez daha yıkımın güçlerine karşı bir güç olarak kabul edilebilir kılmak için güçlü bir mesaj göndermek ve yeni bir başlangıç yapmak için gerekliydi."

Vatikan, Katolik Kilisesinde çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunan rahiplerin vakalarının son dönemlerde uluslararası medyada gün yüzüne çıkmasından sonra adımlar atmaya başlamıştı.

Cinsel istismar olaylarından dolayı özür dileyen Papa Franciscus, son olarak Vatikan'daki vatandaşların ve diplomatların gördükleri ve duydukları herhangi bir cinsel istismar olayını rapor etmesini zorunlu kılan bir yasa çıkarttı.

Kaynak: AA / Güncel

Papa Benedictus Vatikan Papa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title