Haberler

İsrail, ABD'li iki Müslüman Kongre üyesinin ülkeye girişini yasakladı

Güncelleme:

İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştiren Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın İsrail'e girişi yasaklandı.

İsrail, Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye girişini yasakladı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e de gitmeyi planlayan Demokrat Kongre üyeleri, daha önce İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirmişlerdi.

İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail devletine zarar vermek isteyenlere ülkeye giriş izni verilmesi düşünülemez" denildi. Daha önce İsrail'de ABD Kongresi'nin herhangi bir üyesi hakkında böyle bir karar alınmamıştı.

İsrail yasaları, ülkeye yönelik ekonomik, kültürel ve akademik boykot faaliyetlerine destek veren yabancılara ülkeye giriş vizesi verilmemesine olanak sağlıyor. Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın; Boykot, Tecrit, ve Yaptırımlar Hareketi'ni destekledikleri biliniyor.

İsrail, ABD'li iki Müslüman Kongre üyesinin ülkeye girişini yasakladı

Avrupa ülkelerinde ve ABD'de giderek daha fazla destek alan hareket, İsrail'e yönelik çeşitli boykot faaliyetlerini destekliyor. ABD medyasında yayımlanan haberlere göre Kongre üyeleri Kudüs'ü de kapsayacak gezilerine Pazar günü başlayacaktı. Rashida Tlaib, ziyaretini iki gün daha uzatacak ve bir Filistin köyünde yaşayan babaannesini de ziyaret edecekti.

TRUMP, İSRAİL'E ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump da İsrail'e, Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeyi ziyaret etmelerini yasaklaması çağrısı yapmıştı.

Trump Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada iki Kongre üyesiyle ilgili olarak, " İsrail'den, tüm Yahudilerden nefret ediyorlar. Onların düşüncelerini değiştirecek hiçbir şey söylenemez ya da yapılamaz" demişti.

İsrail'den Amerikalı iki Müslüman Kongre üyesine giriş yasağı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla yakın ilişkisi bilinen Trump daha önce de sık sık Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ı eleştirmiş, onlara yönelik "ırkçı" bazı suçlamalarda bulunmuştu.

Donald Trump bir kez iki Kongre üyesi için, "Ailelerinin doğduğu ülkelere gitsinler" demişti.

Trump'ın eleştirdiği Kongre üyelerinden lhan Omar, Somali doğumlu.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Ron Dermer ise geçen ay Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkelerini ziyaretine izin vereceklerini söylemişti.

KONGRE ÜYESİ OMAR'DAN AÇIKLAMA GELDİ

İsrail'in ABD'li iki kadın Müslüman Kongre üyesi Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın İsrail'e olan ziyaretini yasaklaması sonrası açıklamada bulunan Omar, "Netanyahu, 'İslam düşmanlığında' Trump ile aynı seviyeye geldi" dedi.

Demokrat Kongre üyesi Omar, kendisi ve Rachida Tlaib'in İsrail'e alınmaması kararının ABD Başkanı Donald Trump'ın "Müslüman yasağı" olarak nitelendirdi. İsrail'in bu kararını ABD Başkanı Trump'ın baskısı ile aldığını söyleyen Omar, "Trump'ın Müslüman yasağı, İsrail'e uygulattığı şey. Yasak bu kez usulüne uygun olarak seçilmiş iki Kongre üyesine karşı uygulandı. İsrail'e girişimizi reddetmek yalnızca İsrail bölgelerine değil, aynı zamanda Filistin topraklarına da girmememiz anlamına geliyor" diye konuştu.

"NETANYAHU, TRUMP İLE AYNI SEVİYEYE GELDİ"

Netanyahu'ya Trump üzerinden yüklenen Omar, "Ne yazık ki Başbakan Netanyahu kamuoyunun barış çabalarına sürekli olarak direniyor. Filistinlilerin dolaşım özgürlüğünü kısıtlıyor. İşgalin acımasız gerçekleri hakkındaki bilgi almamızı engelliyor. Kendisi 'İslam düşmanlığında' Donald Trump'la aynı seviyeye geldi" ifadelerini kullandı.

Trump'ın, İsrail'i Ortadoğu'daki tek demokratik olarak yorumlamasına da atıfta bulunan Omar, "ABD'nin dış yardımı gözetiminde bulunan Ortadoğu'daki tek demokrasi böyle bir karar verebiliyor. Hem demokratik değerlere hakaret, hem de müttefik bir ulusun hükümet yetkililerinin ziyaretlerine soğuk bir cevap" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsrail Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title