Haberler

Iğdır'ın Kahramanı Çankırılı Mehmet Çavuş'a Genelkurmay Arşivinde Rastlanmadı

Iğdır'da yıllardır kurtuluş törenlerinde anılan ve adına anıt bile yaptırılan 'Mehmet Çavuş'un adına Genelkurmay kayıtlarında rastlanmadı. Valilik tarafından kurulan komisyon, Mehmet Çavuş Anıtı'nın adının 'Mehmetçik Anıtı' olarak değiştirilmesine karar verdi.

Iğdır'ın işgalden kurtuluşunda görev alan Gazi Ali Çavuş'un gelini Nilüfer Ilgaz ve torunu Burcu Ilgaz yapılan hatanın düzeltilmesi için bir basın toplantısı düzenledi. 'Mehmet Çavuş' diye bir kişinin olmadığını ve yıllardır bazı kişlerin 'Torunlarıyız' diyerek Iğdır'a gelip kurtuluş törenlerinde ağırlandıklarını belirten Nilüfer Ilgaz, "Ben Iğdır'da kurtuluş savaşında mücadele vermiş ve devlet tarafından bu mücadelenin takdiri olarak madalya ve beratla ödüllendirilmiş Gazi Ali Çavuş'un (Ali Ilgaz) geliniyim. Kızım Iğdır'a öğretim üyesi olarak atandığında, katıldığı Iğdır'ın kurtuluş töreninde Mehmet Çavuş isimli bir şehidin torunları olarak ağırlanan kişilerin varlığından haberdar olmuş. Bu kişilerin 2000 yılından beri Iğdır'da Mehmet Çavuş'un torunları olarak ağırlandıklarını ve yerel basında dedemiz Ali Çavuş ile ilgili suçlamalar ve hakaretlerde bulunduklarını görmüştür. Konu ile ilgili gerçeklerin açığa çıkması için 2013 yılında Iğdır Cumhuriyet Savcılığına dilekçe ile başvurup Mehmet Çavuş isimli bir şahsın Iğdır'da şehit düşüp düşmediğini ve Ali Çavuş'un milli mücadele de yer alıp almadığının araştırılmasını istedik. Savcılık bu konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı ATASE arşivinden belge istemiştir. Gelen belgelerde Iğdır'da Mehmet Çavuş isimli bir şehidin olmadığı, Mehmet Özgür isminde bir şehidinde kayıtlarda yer almadığı belirtilmiştir. Gelen resmi yazıda Iğdır Hudut A.2.BL'de görev yapan Ali Ilgaz isimli personelin olduğu ve Ali Ilgaz'ın Berat ve Gazilik belgesi sunulduğu görülmüştür. İlgili belgeleri Valiliğe ilettik. Umarımız artık birileri halkın milli duyguları ile oynamaz" dedi.

Iğdır Valiliği'nce kurulan komisyon, konu ile ilgili incelemelerde bulunarak ve her iki taraftan da konuya ilişkin ellerindeki tüm belgeleri istedi. Ilgaz ailesi, tüm resmi nitelik taşıyan belgeleri Valilik makamına sunarken, kendilerini Mehmet Çavuş'un torunları olarak adlandıran kişilerin, Valilik Makamına gönderdiği iki dosyanın da hukuki olarak bir kanıt olmadığı ve resmi nitelik taşımadığı saptandı. Bunun üzerine komisyon oy birliği ile şu kararı aldı:

"Mehmet Çavuş Anıtına ismini veren Mehmet Çavuş isimli bir personelin Iğdır'ın kurtuluşunda mücadele ettiğine dair bir belgeye ulaşılamadığından dolayı Mehmet Çavuş Anıtı'nın isminin Mehmetçik Anıtı olarak değiştirilmesi için Iğdır Belediyesi'nden talepte bulunulmasına, Mehmetçik Anıtı'nda bulunan Mehmet Özgür'e ait künyenin anıttan çıkarılmasına ve Yargı yolu açık olmak üzere kararın taraflara tebliğ edilmesine." - Iğdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Özgür Ilgaz Iğdır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
title