Haberler

Uzmanlardan Hemoroit Uyarısı

Uzmanlar, Demli Çay, Kahve ve Kolalı İçeceklerin Halk Arasında Basur Olarak Bilinen Hemoroit Hastalığını Tetiklediğini Bildirdi.

Uzmanlar, demli çay, kahve ve kolalı içeceklerin halk arasında basur olarak bilinen hemoroit hastalığını tetiklediğini bildirdi.

Mardin Devlet Hastanesinde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bayram Açan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde acı kahve, mırra ve Seylan çayının yaygın olarak kullanılmasından dolayı halk arasında hemoroitin sık görülen bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Açan, uzun süreli kabızlık, ishal, lifli gıdalardan fakir beslenme, şişmanlık, gebelik, uzun süre ayakta durma veya sürekli oturmanın da hastalığın etkenlerinden olduğunu dile getirdi. Hastalığın önlenmesinde beslenme şeklinin önemine dikkat çeken Dr.

Açan, kabız olmamak için meyve, sebze, kepekli ekmek gibi posa bırakan lifli gıdaların çok tüketilmesinin gerektiğini söyledi. Bol su ve sıvı gıdaların alınması, kabızlık yapabilen demli çay, mırra gibi acı kahve ve kolalı içecekler gibi bağırsak hareketlerini yavaşlatan içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması konusunda vatandaşları uyaran Dr. Açan, alkol, turşu, baharat, mayalı içeceklerin içinde bulunduğu tahriş edici ve acı gıdalarında az tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Açan, hemoroitin

etkenlerinden olan kabızlığın ise günümüz iş ortamında kişilerin kendilerini uyaran büyük abdest ihtiyacını baskılamaları ve ertelemelerinden kaynaklandığını belirtti. Dr. Açan hamile hastaların ise hemoroitten korunması için, istirahat hallerinde yan yatar pozisyonda olmaları gerektiğini vurguladı. Dr. Açan hemoroittin tedavisi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Hemoroitte tedavi öncesi evreleme yapılır. Evre 1 ve 2'deki hastalara ilaç, evre 2-3'teki hastalara band ligasyonu, sikloroterapi, lazer veya infrared koagulasyon ile tedavi uygulanır. Evre 4'deki hastalarda ise genellikle cerrahi müdahaleye geçilir."

Basuru olanların inciri fazla tüketmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Açan, kış aylarında vücuda direnç katan incirin bünyesinde şeker, organik asitler, A, B1, B2, C gibi birçok vitaminleri barındırdığını belirterek, "İnciri sütle ya da sirkeyle, olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yendiğinde basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz" diye konuştu.

(MNG-AŞ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title