Haberler

Bulgaristan'da Kriz Masası Kuruldu

Güncelleme:

Bulgaristan Başbakanı Oreşarski, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere Güvenlik Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu'na bağlı Güvenlik Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Toplantıda Ukrayna'daki son durum değerlendirilirken, Bulgaristan'ı doğrudan ilgilendiren 7 ana konuda karar alındı.

Güvenlik Kurulu toplantısında Bulgaristan açısından risk yaratacak faktörleri değerlendirecek kriz masasının kurulmasına, Ukrayna'dan gelen doğalğazın kesilmesi ülkedeki doğalgaz ve petrol mevcudiyetinin değerlendirilmesine, bu ülkeden olası bir sığınmacı akınının karşılanmasının planlanmasına, Bulgaristan'ı da etkileyebilecek Ukrayna topraklarındaki olası bir nükleer kaza veya radyasyon sızıntısı durumunda alınacak önlemlerin belirlenmesine, ülkeye silah ve diğer tehlikeli maddelerin transferinin önlenmesi amacıyla Ukrayna'dan gelen ve bu ülkeye yollanan tüm yüklere sıkı denetim uygulanmasına, Bulgaristan'ın, Ukrayna'daki bunalım konusunda dengeli dış siyaset yürütmesine, Bulgaristan'daki Kozluduy Atom Elektrik Enerjisi Santralı ile ilgili, kullanılacak ve kullanılmış yakıt transferlerinin denetiminin yapılması ve bu konuda gerekli alternatiflerin yaratılmasına karar verildi.

Başbakanlıktaki toplantının ardından basına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, "Bulgaristan olarakUkrayna'dan ülkeye yapılan gaz alımı, Ukrayna'daki 15 nükleer reaktörün durumu ve bu ülkede yaşayan yaklaşık 300 bin Bulgar kökenli soydaşın durumdan endişeliyiz" dedi.

Ukrayna'da yaşayan yaklaşık 300 bin Bulgar kökenli soydaşın durumundan büyük endişe duyan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin de bugün Ukrayna'ya giderek, bu ülke makamlarına özellikle Bulgar azınlığı ile ilgili endişelerini dile getirdi.

Bu arada, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Ukrayna'daki gelişmeleri izlemek üzere 2 gün önce kurulan, cumhurbaşkanlığına bağlı kriz masasının çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Plevneliev, Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov ile yaptığı toplantıda Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, toplantıda özellikle Ukrayna'daki Bulgar azınlığının durumunun görüşüldüğünü belirtti. - Sofya

Kaynak: AA / Güncel

Rosen Plevneliev Bulgaristan Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title