Haberler

Türkiye'de Kooperatifler Güçleniyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü (Tedgem) Mehmet Taşan, 2003 Yılından Bin 485 Kooperatife 1 Milyar 67 Milyon YTL Destek Sağlandığını Söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü (TEDGEM) Mehmet Taşan, 2003 yılından bin 485 kooperatife 1 milyar 67 milyon YTL destek sağlandığını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Devlet Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün arasında yapılan protokol gereği Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenlendi. Vali Yardımcısı Hasan Gözen, ilçe kaymakamları, tarım müdürleri ve kooperatif başkanlarının katıldığı toplantıda genel proje masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Köyİşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, kırsal kesimde yapılan ürünlerin pazarlanması ve paketlenmesine yönelik projeler ile sera projelerine yüzde 50, sulama projelerine yüzde 75 destek sağlandığını söyledi. 65 ilde tamamen bakanlığın kendi bütçesinden destekleme yapıldığını belirten Taşan, 2 bin 683 yatırım projesi onayladıklarını, 385 milyon YTL destekleme verildiğini, sulama çalışmaları ve 3 bin 660 ekipman alımı için 56 milyon YTL hibe desteği sağlandığını kaydetti. Çiftçilerin kooperatif çatısı altında toplanması ve güçlenmesini önemsediklerini ifade eden Taşan, "Çiftçilerimizin gelir düzeyinin artırılması, ürünlerinin daha iyi pazar piyasasında yer alamsını amaçlıyoruz. 1990 yılında bu yana kooperatif projelerine destek veriyoruz. 2003 yılından itibaren Sosyal Yardımlaşma Teşvik Fonu'ndan önemli destekler verildi. 1990 yılından 2002 yılana kadar 600 kooperatife proje uygulandı. 2003-2008 arasında ise bin 485 kooperatife proje uygulandı ve 1 milyar 67 milyon YTL gibi önemli bir destek aktarıldı" dedi.

3 yıl içinde bayan çiftçilerin de kooperatif çalışmasına girdiğini, 12 kooperatifin tamamının başkanı dahil bayan olduğunu hatırlatan Taşan, kooperatiflerde toplu işletme çalışmalarına da destek sağladıklarını, Türkiye genelinde 164 kooperatifin toplu işletme kurduğunu açıkladı.

Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci ise Samsun'da 8 kooperatife sosyal destek projesinin uygulandığı ve 5 milyon 640 bin YTL kredi kullanımının sağlandığını, bin 224 kültür ırkı damızlık hayvanın kooperatif ortaklarına dağıtıldığını dile getirdi. Daha sonra Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi Koordinatörü Birsen Çapanoğlu, proje hakkında bilgi verdi.

(MD-SA-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title