Haberler

Türk Konseyi İkinci Diaspora Forumu Gelecek Yıl Türkiye'de Düzenlenecek

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) üyesi ülkelerin diasporadan sorumlu bakanları ve kurum başkanları, "Türk Keneşi İkinci Diaspora Forumu"nun gelecek yıl Türkiye'de düzenlenmesinde mutabık kaldı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) üyesi ülkelerin diasporadan sorumlu bakanları ve kurum başkanları, "Türk Keneşi İkinci Diaspora Forumu"nun gelecek yıl Türkiye'de düzenlenmesinde mutabık kaldı.

YTB'nin ev sahipliğinde ve Türk Konseyi Genel Sekreterliği koordinasyonunda Ankara'da düzenlenen "Türk Keneşi Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kuruluş Başkanları Üçüncü Toplantısı"nda, "Türk Keneşi Türkdilli Diaspora Ortak Faaliyet Stratejisi"ne getirilen değişiklikler onaylandı ve "2018-2019 Türk Konseyi Diaspora Ortak Eylem Planı" kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kazakistan Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kaletayev, Azerbaycan Diaspora İşleri Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, Kırgızistan Göç Hizmeti Kurumu Başkanı Bolotbek İbraimzhanov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile YTB Başkanı Abdullah Eren'in katıldığı toplantıda, Türk Konseyi'ne üye ülkelerin diasporalarının mevcut durumları değerlendirildi.

Toplantıda kabul edilen ortak eylem planına göre Türkiye, gelecek yıl Türk Keneşi İkinci Diaspora Forumu'na ev sahipliği yapacak. Forum kapsamında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın diaspora mensuplarından siyaset, sivil toplum, hukuk, insan hakları ve ticaret gibi alanlarda öne çıkan kişilerin araya gelecekleri ortak programlar düzenlenecek.

Ayrıca Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın diaspora teşkilatlarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve birlik duygusunun artırılması için diasporada yaşayan sivil toplum temsilcilerine ortak kapasite geliştirme eğitimleri düzenlenecek.

Eylem planında, Türkiye ve Azerbaycan'ın diaspora iş birliği kapsamında sahip olduğu kurumsal tecrübenin Türk Konseyi'nin diğer üye ülkelerine tecrübe değişimi programı ve projeleri yoluyla aktarılması da kararlaştırıldı.

Bu çerçevede, 2018-2019 yıllarında Türkiye'de ve Azerbaycan'da Kazakistan ve Kırgızistan'ın ilgili kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla kurumsal tecrübe değişimi eğitim programı düzenlenecek.

Ayrıca Türk Konseyi çatısı altında yürütülen iş birliği büyükelçiliklerin ve yurt dışında bulunan hakim diaspora yapılanmalarının düzenleyeceği faaliyet ve toplantılar aracılığıyla diasporalarla paylaşılacak.

Eylem planına göre "3 Ekim Türk Dili Konuşan Ülkeler Günü", Türk Konseyi dönem başkanlığını üstlenen ülkenin büyükelçiliğinde verilecek resepsiyonla kutlanacak.

Her yıl mart ayında Türk halkının ortak kültürel mirası olan Nevruz da diasporalar tarafından etkinliklerle kutlanacak. Türk Konseyi çatısı altında yürütülen diaspora iş birliğinin tanıtımı da yapılacak.

Ayrıca, diaspora örgütlerinin ve vatandaşların sorularının çözülmesi için ortak çabalar artırılacak ve ortak eylem stratejileri hazırlanacak.

Eylem planına göre, Türk Konseyi ve bir üye ülkenin gençlik ve spordan sorumlu bakanlığı tarafından her yıl rotasyon esasıyla düzenlenen "Türk Konseyi Uluslararası Gençlik Kampları"na her ülkenin diasporalarından gençlerin katılması da sağlanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaştı

Bakmadan Geçme

Sakaryaspor Bodrumspor maçı CANLI izle! (HD) 30 Mayıs Sakaryaspor Bodrumspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 30-31 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 30-31 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 30 Mayıs Perşembe yarın okullar tatil mi, okul yok mu? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Survivor bireysel dokunulmazlık oyununu kim kazandı 30 Mayıs Perşembe 2024? #128250 Survivor kim kazandı? 30 Mayıs Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? #129300 Survivor CANLI izle! 30 Mayıs Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki var mı? #128250 Hudutsuz Sevda 35. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 İnci Taneleri 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 71. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 30-31 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bayern Münih'in yeni teknik direktörü Vincent Kompany kimdir? Vincent Kompany nerelidir, kaç yaşında? Eyvah Eyvah nerede çekildi? Eyvah Eyvah oyuncuları, konusu ve fragmanı! Eyvah Eyvah ne zaman çekildi? #128250
Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title