Haberler

Sivas Olaylarının 20. Yılı

Olaylarda yaşamını yitirenler, Sivas'ta düzenlenen programda anıldı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Bülbül: "Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz. Alevi açılımının başlangıç noktası, Madımak'ın müze olmasıdır"

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin aralarında bulunduğu grup, Ethembey Parkı'nda toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

Burada polis barikatıyla karşılaşan grupta yer alan bazı kişiler, polislerin üzerine çok sayıda karanfil attı. Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programını tertip komitesi üyelerinin polis barikatından Bilim Kültür Merkezi'ne geçişine izin verildi. Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler, merkezin önüne karanfil bıraktı.

Olaylarda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, eski Madımak Oteli binası "utanç müzesi"ne dönüştürülene kadar Bilim ve Kültür Merkezi'ne girmeyeceklerini söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, olaylarda hayatını kaybedenleri andı.

"Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz. Alevi açılımının başlangıç noktası, Madımak'ın müze olmasıdır"  diyen Bülbül, demokrasiye inanan Aleviler olarak hükümetle, devletle her zaman görüşmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise sadece insanca, özgürce yaşamak istediklerini vurgulayarak, Sivas olayları davasının zaman aşımına uğramasının hesabını soracaklarını söyledi.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de konuşma yaptığı anma programına, CHP Genel Başkan yardımcıları Nihat Matkap ve Şafak Pavey ile CHP'li, BDP'li ve bağımsız bazı milletvekilleri de katıldı.

Anma programı için kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Sivas ve çevre illerden çok sayıda polisin görev yaptığı anma etkinlikleri süresince polis helikopteri tedbir amacıyla kent merkezi üzerinde uçuş yaptı.

Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak ile yürüyüşün yapıldığı güzergahlar, araç trafiğine kapatıldı. Güzergahtaki çöp konteynerleri ve park halindeki araçlar güvenlik amacıyla kaldırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'nde dedektör köpekle arama yapıldı. - Sivas

Kaynak: AA / Güncel

Pir Sultan Abdal Hasret Gültekin Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title