Haberler

Reyhanlı'da Bomba Mağduru Esnaf Yeniden Hasar Tespiti İstiyor

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 51 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıların ardından hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürerken; Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, saldırıda zarar gören 735...

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 51 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıların ardından hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürerken; Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, saldırıda zarar gören 735 işyerinde hasar tespiti çalışmalarının aceleye getirilip, hatalı yapıldığını iddia etti.

Reyhanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Bayır, geçen cumartesi günü birkaç dakika arayla iki bombalı saldırının gerçekleştirildiği Atatürk Caddesi'nde, işyerleri bulunan esnafın çifte mağduriyet yaşadığını savundu. Başkan Ali Bayır, devletten destek beklediklerini söyledi. Patlama sonrası gelen görevlilerin sadece dışarıdan bakıp tutanak tuttuğunu belirten Ali Bayır, "Görevliler, sadece dışarıdan bakıp, 'zarar gördü, yandı, yıkıldı' diye tutanak tuttular. Esnafın ne sattığı, dükkanında ne kadar malının heba olduğu, stok durumunu soran olmadı. Zararlar neye göre karşılanacak bilmiyoruz. O nedenle yeniden bilirkişilerin gelip, detaylı hasar tespiti yapmasını istiyoruz" dedi.

Reyhanlı'nın toparlanmasının zor olacağını belirten Ali Bayır, şöyle devam etti:

"Reyhanlı'da 3 bine yakın esnaf var. Biz patlamadan önce bakanlıklara yazı gönderip, zaten zor durumda olduğumuzu bildirmiştik. Başbakan, esnafın yaralarını sarmaya hazır olduğunu söylemiş. İnşallah bu böyle olur. Şoförlerimiz zaten çok zor durumdaydı. Uzun süredir çalışmıyorlar. Reyhanlı zor da olsa bunun altından kalkacaktır. Bu çok büyük bir acı oldu bizim için. Reyhanlı daha önce böyle bir şey yaşamamıştı."

ONARILAMAYACAK BİNALAR YIKILIYOR

Bombalı saldırılarda zarar gören ve onarılamayacak durumda olan binalar da yıkılmaya başlandı. Belediye binası yanındaki saldırıda zarar gören 2 katlı bina, dün akşam iş makineleriyle yıkıldı. Binadan çıkan moloz, belediye ekipleri tarafından bekletilmeden kaldırıldı. Postane çevresindeki bir iş merkezi de sabah saatlerinde yıkılmaya başlandı. Reyhanlı Belediyesi işçileri de hizmet binasının temizliği ve onarımı için çalıştı. Belediye işçileri, saldırının izlerini kapatmak için özellikle pencereleri yeniledi. Patlama sırasında bina içindeki duvarda asılı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fotoğrafının çerçevesi ve camı da kırıldı. Belediye önüne çıkarılıp kapının önüne konulan fotoğraf, bir süre sonra bulunduğu yerden kaldırıldı.

3 CESEDE SAHİP ÇIKAN YOK, 5 CESEDİN KİMLİĞİ BELİRSİZ

11 Mayıs'taki patlamaların üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Reyhanlı Devlet Hastanesi morgunda bulunan ve yüzleri tanınır halde olan 3 kişinin cesedine sahip çıkan olmadı. Bu kişilerin Suriye uyruklu olabileceği belirtildi.

Tanınmayacak haldeki 5 cesedin kime ait olduğunun belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu'ndaki çalışmalar sürüyor. Bu cesetlerin aileleri tarafından kayıp olduğu bildirilen Mehmet Taş (38), Sedat Pişen (28), Zahide Kuday, Mustafa Kaya ve Kemal Baz (58) olduğu sanılıyor. Ailelerden alınan kan örnekleri ve ceset parçalarıyla yapılan DNA testi sonunda belirsizliğin ortadan kalkacağı kaydedildi.

ALACAKARANLIKTA KAÇIŞ

Ülkelerindeki çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Türkiye'ye kaçıp, Reyhanlı'da ev kiralayan Suriyeliler de patlamaların ardından oluşan gerginlik nedeniyle dönüyor. Suriyeli aileler, sabah gün doğarken temin ettiği kamyonetlere eşyalarını yükleyip, kendileri de bu araçlara binerek Reyhanlı'yı terk ediyor. Birkaç ay komşuluk yaptıkları Reyhanlılılar ile gözyaşları arasında kucaklaşan Suriyelilerin, yanlarında fazla miktarda ekmek götürmesi dikkat çekti.

Ölümden kaçarak geldikleri Türkiye'de de barınma şanslarının kalmadığını belirten Suriyeliler, "Savaştan kaçıp Türkiye'ye geldik. Ama bu patlayan bomba bizim aklımızı başımıza getirdi. Ölüm, her yerde karşımıza çıkıyor. Madem ki öleceğiz, bari kendi ülkemizde ölelim. Türkiye bize sahip çıktı. Başbakan Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür ediyoruz" diye konuştu. - Hatay / Reyhanlı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Bayır Reyhanlı Türkiye Politika Güncel Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title