Haberler

Pet Shop'larda Satılan Papağan Doğal Dengeye Zarar Veriyor

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, 'pet shop'larda satılan papağanların doğaya bırakıldığında diğer kuş yumurtalarını yiyerek doğal dengeye zarar verdiğini söyledi.

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, 'pet shop'larda satılan papağanların doğaya bırakıldığında diğer kuş yumurtalarını yiyerek doğal dengeye zarar verdiğini söyledi.

'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' nedeniyle Iğdır Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı döyünde bulunan Aras Kuş Cenneti ve Halkalama Merkezi'nde, öğrencilerin de katılımı ile etkinlik düzenledi. Aras Kuş Cenneti ve Halkalama Merkezinde ağlarla yakalanan 'ak mukallit' ve 'ibibik' kuşuna halkalama işlemi yapıldı. Daha sonra halkalanan kuşları öğrenciler tarafından doğaya bırakıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Meteoroloji Müdürü Zekeriyya Domaç'ın da hazır bulunduğu Dünya Göçmen Kuşlar günündeki etkinliğinde konuşan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, 10 yıldan bu yana 195 ülkede Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün kutlandığını bildirdi. Mete Türkoğlu, "195 ülke, doğayı korumak isteyen ülkelerdir. Her yıl bu günde bir tema işleniyor. Bu yılki tema, yasak avcılığın önlenmesi ve kuşları ticarete alet etmemek. Bazı ülkelerde kuşlar ticari amaçlı kullanılıyorlar. Doğadaki dengeyi korumamız için bunu önlemek lazım. Örneğin; yeşil papağanı getirip pet shop'larda sattılar. Bunu alan kişiler bir müddet sonra yeşil papağanları doğaya bıraktılar. Bu kuşlar diğer kuşların yumurtalarını yiyor. Bu da doğal dengeye zarar veriyor" diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Kuş Araştırma ve Uygulama Merkezi Biyoloğu Emrah Çoban ise Aras Kuş Cenneti ve Halkalama Merkezinde, göç eden kuşlar hakkında bir araştırma yürüttüklerini belirtti .Çoban, "Yaptığımız özel ağlarla Afrika ve Avrasya'dan gelen kuşları yakalayıp, ayaklarına Türk halkası takıyoruz. Sonra tekrar doğaya bırakılan kuşların göç hareketlerini ve iklime bağlı olarak nasıl hareket ettiklerini öğreniyoruz. 1 Nisan'dan bugüne kadar 186 farklı kuş türünü yakaladık. Toplamda 75 bin kuş halkalandı. Bu alanda 256 kuş türüne rastladık. Yaptığımız kuş halkalama sayesinde dünyada değişen iklim değişikliğini çok rahat bir şekilde görebiliyoruz" dedi.

- Iğdır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Göçmen Kuşlar Mete Türkoğlu Tuzluca Iğdır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title