Haberler

Nusret Çolpan'ın Ardından Retrospektif Bir Sergi

Türk minyatürü sahasında önemli eserler bırakan ve 2008 yılında hayata veda eden mimar ve minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın eserleri, 'Sefer-i Irakeyn' adlı sergide sanatseverlerle buluşturuldu.

Türk minyatürü sahasında önemli eserler bırakan ve 2008 yılında hayata veda eden mimar ve minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın eserleri, 'Sefer-i Irakeyn' adlı sergide sanatseverlerle buluşturuldu.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılan sergiye, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, başkan yardımcıları, Nusret Çolpan'ın oğlu Hasan Çolpan, yakın arkadaşı nakkaş ve kalemkar Semih İrteş ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Çolpan'ın eskizleri, suluboyaları ve çini ve minyatür örneklerinin bulunduğu sergide sanatçının hayatından bazı detayların öğrenilebileceği fotoğraf ve belgesel örnekleri de yer alıyor.

"TÜRK-İSLAM SANATLARI EĞİTİMİ VERECEĞİZ"

Başak Şengül'ün sunuculuğunu yaptığı serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, anlamlı bir sergiye ev sahipliği yaptıklarını dile getirerek, "Nusret Çolpan Bey'i rahmet ve şükranla yad ediyorum. Mekanı cennet olsun. Muhteşem çalışmalar var. İnanıyorum ki sergiyi gezenlere, farklı bir haz yaşayacağız.' diye konuştu.

Geleneksel Türk- İslam sanatlarının Türk kültüründeki önemine dikkat çeken Yeniay, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde geleneksel Türk- İslam sanatları ile ilgili

uygulama eğitimi başlatacaklarını ifade ederek, 'Nakkaş Semih İrteş de bize bu konuda destek veriyor. Duayenlerin gözleminde özel bir merkez oluşturmayı planlıyoruz. Bu sanatlar kültürümüzde ayrı bir yer teşkil ediyor. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Oğul Hasan Çolpan ise, böyle bir sergide babasını anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Semih İrteş ise, "Nusret Çolpan'la uzun yıllar beraberdik, dolu dolu bir hayat yaşadık" diyerek, serginin kendisini duygulandırdığını ifade etti.

"MATRAKÇI NASUH'U ÖRNEK ALIRDI"

Açılışta, serginin küratörü Erkan Doğanay

eserlerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Sefer-i Irakeyn isminin anlamına dikkat çeken Doğanay, "Bu isim Çolpan'ın minyatür sanatına başlangıcını anlatıyor. Sefer-i Irakeyn Kanuni Sultan Süleyman döneminde minyatürle uğraşan Matrakçı Nasuh'un Kanuni'nin İran seferinde ona eşlik ettiği ve izlenimlerini aktardığı minyatür serisinden oluşuyor. Çolpan; bir yazısında Nasuh'un aslında onun için çok önemli bir isim olduğundan ve minyatüre başlamasında çok etkili olduğundan bahsetmiştir" şeklinde konuştu.

15 MAYIS'A KADAR CKSM'DE GEZİLEBİLİR

Çolpan'ın her döneminden eserlerin görülebileceği sergide, sanatçının mimar yönü ve minyatüre bakış açısına yönelik anlamlı eserler yer alıyor. Sergi, 15 Mayıs'a dek CKSM'de izlenebilir.

Çolpan; serginin yanısıra, çeşitli panel ve atölye çalışmalarıyla da

Nisan ayı boyunca Küçükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde anılacak.

Mimar ve Minyatür sanatçısı Nusret Çolpan, 1952 yılında Bandırma'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bandırma'da tamamladı. Daha sonra İstanbul'da Zincirlikuyu Meslek Lisesi'ni ve Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Bu yıllarda İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü'nde Prof. Dr. A. Süheyl Ünver ve Azade Akar'dan Türk Süsleme Sanatları dersi aldı ve minyatür çalışmaya başladı. Eserlerinin bazıları Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi devlet adamlarının özel koleksiyonlarında yer almakta,

Santa Barbara Müzesi, Wall Street Journal, Genelkurmay Başkanlığı,T.C. Dışişleri Bakanlığı ayrıca yeni açılan İstanbul Metrosu istasyonları, Hava Kuvvetleri 2. Ana Jet Üssü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü, Dubai, Yunanistan ve Tayland'da büyük boyutta çini üzerine yapılmış çalışmaları bulunmaktadır. Nusret Çolpan, Mayıs 2008'de, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Küçükçekmece Belediyesi Aziz Yeniay Semih İrteş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title