Haberler

İtalya Başbakanı: Kamu Borcu Geleceğimizi Yiyip Bitiriyor

Kamu borcu 2 trilyon Euro'nun üzerine çıkan ve finansal krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya'nın Başbakanı Enrico Letta, "Kamu borcu bir kabus ve geleceğimizi yiyip bitiriyor" dedi.

Kamu borcu 2 trilyon Euro'nun üzerine çıkan ve finansal krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya'nın Başbakanı Enrico Letta, "Kamu borcu bir kabus ve geleceğimizi yiyip bitiriyor" dedi.

Avrupa Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu komiseri Olli Rehn, bugün yaptığı bir açıklamada, İtalya'daki son ekonomik verilerin iyi olmadığını söyledi. Buna ilişkin cevap ise, ülkede ciddi bir siyasi krizin ardından Nisan ayında güçlükle kurulan geniş koalisyonlu hükümetin lideri Enrico Letta'dan geldi. Letta, hükümet olarak bununla başa çıkmak için ellerinden geldiğini yaptıklarını savundu.

Torino'da katıldığı bir toplantıda konuşan 47 yaşındaki Letta, ülkede tekrar politik bir istikrarsızlık yaşanması halinde piyasaların güvenini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunarak, "Ülkemizin ilk sorunu, kamu borcudur. Ancak borçları ödemek için güven veren bir ülke olmamız gerekir. Öyle olmadığı takdirde kimse devlet tahvillerimizi almaz. Tahvillerimiz satın alınmazsa borçların altından kalkamayız" diye konuştu.

Kamu borcunun, bu dönemde ülkeyi yöneten iktidar için kabus olduğunu ifade eden Letta, çocukların geleceği için kullanılması gereken kaynakları, bugünün sorunları için tüketme isteğinin doğru olmağının altını çizdi. "İtalya bugün zorluk içindeyse, bu geçmişte yapılanlarla bu yolun seçilmesinden kaynaklanıyor" diyen genç Başbakan, "Bu zorlukların üstesinden ise borçları ödeyerek kalkabiliriz" diye sözlerini sürdürdü.

VOLKANIN KENARINDA İMAJI VERMEYELİM

İtalyan ailelerinin, büyük bir fedakarlıkla krizin etkilerini yumuşatmayı bildiğinin altını çizen Letta, "Bu zor yıllarda ailelerin kendi güçlerinin de üzerinde gösterdikleri çaba, belki de toplumun tümüne hizmet etti" dedi.

Ülkesinin, ciddiyetle taahhütlerini yerine getirmeye devam ederse ancak güvenilir olabileceğini dile getiren Letta, "Güvenilir bir ülke olmaya devam etmeye çabalamamız gerekiyor. Bir volkanın kıyısındaymışız imajı vermemeliyiz" diye konuştu.

SİYASİ KRİZ RİSKİ

Koalisyonun küçük ortağı olan merkez sağın lideri Silvio Berlusconi, vergi yolsuzluğundan aldığı hapis cezasının onanması üzerine Senato'da parlamenterliğinin düşürülmesi gündeme gelince, hükümeti düşürme tehditlerinde bulunmuştu. Buna ilişkin oylama ise, 23 kişiden oluşan komisyon tarafından Çarşamba günü yapılacak. Hükümetin geleceğini belirleyecek bu oylama, ülkede olduğu kadar Avrupa Birliği (AB) nezdinde de merakla bekleniyor.

EÇ(SS) - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Olli Rehn Torino İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title