Haberler

İmamoğlu'nun "İstanbul'a uygulayacağız" dediği karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl uygulanıyor?

Güncelleme:

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası tüm gözler İstanbul'a çevrilmiş durumda... Olası İstanbul depremine yönelik alınacak tedbirlerle ilgili konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Depremde hayat kurtaran karbon elyaf yöntemini İstanbul'da uygulayacağız" dedi. Peki İmamoğlu'nun bahsettiği karbon elyaf yöntemi nedir, binalara nasıl uygulanıyor? Detaylar haberimizde...

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından gözler megakent İstanbul'a çevrildi. Uzmanlar riskli binaların biran evvel yıkılması çağrısında bulunurken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Olası İstanbul depremine yönelik alınacak tedbirlerle ilgili konuşan İmamoğlu, "Kaybedilen 25 yıl için içimiz yanıyor. Daha fazla beklemek ölüme davetiye çıkarmak demektir. O yüzden bir an önce karbon elyaf yöntemini İstanbulluların hizmetine sunacağız. Bunun için karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz. Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle dayanıksız binaların en azından ayakta kalmasını ve ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız" dedi.

KARBON ELYAF YÖNTEMİ NEDİR, NASIL UYGULANIYOR?

CFRP yada FRP olarak bilinen 'Carbon Fiber Reinforced Polymers'; betonarme, yığma ve ahşap yapı elemanları için dışarıdan uygulamalı güçlendirme sistemidir. Sistem elemanları karbon lifli dokuma ve epoksi esaslı doyurma reçinesi olarak sayılabilir. Uygulandıkları yapıda ve yapı elemanında ise yük taşıma kapasitesini arttırma, eğilme dayanımını arttırma, durabiliteyi geliştirme, dinamik yüklerden gelen yorulma direncini güçlendirme gibi olanaklar sağlanmaktadır. Hafif ve esnek bir malzeme olmasından dolayı yapıda yük artışına sebep olmaz.

İmamoğlu'nun 'İstanbul'a uygulayacağız' dediği karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl uygulanıyor?

AĞIRLIĞI ÇELİĞİN 5'TE 1'İ CİVARINDA

Karbon fiber çeşitlerinden olan karbon elyaf kumaş, gömlek kumaşı kadar ince bir malzeme olup dünyada bilinen en sağlam malzemelerden biridir. Kumaş inceliğinde olan karbon elyaf çelikten 14 kat daha gerilmeye mukavim olmasına rağmen ağırlığı çeliğin 5'te 1'i civarındadır. Makasla kesilip duvarlara uygulandıktan sonra bir çelik levha gibi katılaşmaktadır. Karbon lifli polimerlerle güçlendirilen tuğla duvarlar, deprem sırasında yapının ileri geri oynamasını azaltıp rijitliğin artmasını sağlıyor ve böylelikle binanın depremde zarar görme riskini en aza indiriyor. Karbon elyaf tüm yapı elemanlarına dıştan rahatlıkla uygulanan yapısal güçlendirme malzemesidir ve güçlendirilen duvarların dışarıdan sıva veya alçıpan ile kapatılarak normal bir duvar görüntüsüne kavuşturulması da mümkündür.

İmamoğlu'nun 'İstanbul'a uygulayacağız' dediği karbon elyaf yöntemi nedir, nasıl uygulanıyor?

YÜZEYİN UYGUN OLMASI ŞART

Karbon elyaf uygulamasında yapıştırılacak yüzeyin hazırlığı uygun şartlarda olmalıdır. Öncelikle beton yüzey kir, toz, zayıf olan bölgeler, sıva ve boyalar kumlama veya taşlama yöntemi ile temizlenir, yüzey bozuklukları düzeltilir. Hazırlanmış olan epoksi yapıştırıcılar hazırlanmış yüzeye sürülür. Karbon elyaf gerilerek yapıştırılır ve epoksi ile doyurulur. Karbon elyaf uygulamasından sonra üzerine son kat epoksi sürülür. Koruyucu bir kaplama yapılacaksa üzerine kum serpilir, son olarak sıvası yapılır ve işlem bitirilir.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Ekrem İmamoğlu Kahramanmaraş İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500

Yorumlar (36)

Levent DEĞİRMENCİ :

görende bunu derkı ıst beld bask olduğu anda ıst cağ atlattı zerre kadar faydası olmayan sahıs kalkmıs konusuyor ya deprem uzamanlarını dahi kaale almayıp kendı ıttıfak partsı bask ıle toplantı yapan sahısdan ne beklıyorsunkı

123
159
yanıtYanıtla
Erol Birol :

levent kardeş TC ye acaba senin ne kadar faydan oldu bir düsün bakalım

yanıt22
yanıt18
Oya:

Sadece EL KOL hareketlerini iyi yapıyor

140
67
yanıtYanıtla
Duran Turhan:

Bu zatın bir şey yapacak derdi de yok, yeteneği de yok. İnanalar olabilir. 4 yıldır oyalıyor İstanbulu. Zaten CHP bunu bir daha aday yapmaz. İP e çalışıyor. Dürüstse İP e geçer.

68
63
yanıtYanıtla
virtueslife:

imar affı çıkaran bir iktidar olduğu sürece kimse bişey üretemez bu memlekette.kaderci bunlar bilime teknolojiye kulak asmayan ortadoğu insanı bunlar.

63
53
yanıtYanıtla
Abdullah Aydemir:

Madem teknolojiye kulak asılmıyor bu ülkede, Kızılelma, İha, Siha, Hızlı trenler, TOGG, Ordumuza temin edilen son teknoloji silahlar vs vs bunları dedem mi üretiyor?

yanıt31
yanıt28
Rumen Kirilov:

Bizimkiler olan kolonu nasıl keserim diye düşünüyor, Nerden demir çalsam diye düşünüyor sen ise karbondan bahsediyorsun.

91
13
yanıtYanıtla
Yusuf GÜÇLÜ:

Deprem bütçesini önemli boyutta düşürdüğünü,verdiğin binlerce konut sozunden kaç tanesini yaptığını, Elazığ Malatya depreminden sonra kayak yapmaya gittiğini millet ezberledi artık. Onuda geçtim dün sosyal medyada en az 20 tweet okudum muhalefetin kentsel dönüşüme karşı soylemlerini

54
49
yanıtYanıtla
Haber Ola:

artık hangi firma ile anlaşacaklar bi bakalım..

33
60
yanıtYanıtla
Hsn:

bir kere araştırmıştım karbon fiber kaplama kolon başına 4–6bin euro idi şuan dahamı az dahamı çok bilmiyorum,kirişleride kaplarsak fiyat baya uçuyor.3yılda bunu kimse geri ödeyemez daha uzun yıllara yayılırsa güzel hizmet olur,reklam gelirlerini kıs deprem bütçesini arttır buralara kullan

70
18
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title