Haberler

Fransa'nın Rusya'ya sattığı silahların Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı iddiası

Güncelleme:

Fransa'nın Rusya'ya 2020'ye kadar silah ve savaş uçağı sattığı, teslim ettiği ve bunların Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı ileri sürüldü.

Disclose internet sitesinin gizli ve resmi belgelere dayandırdığı haberine göre Fransa, 2015-2020 döneminde Rus ordusunu son teknoloji askeri teçhizatlarla donattı, böylece Rus kara ve hava kuvvetleri modernize edildi.

Fransa, 2015'ten bu yana Rusya'ya 76 savaş ekipmanı teslim etti. Fransa Parlamentosunun raporuna göre, bu ekipmanların değeri 152 milyon avro.

Rusya'ya satılan ekipmanlar arasında 1000'den fazla Rus tankını donatmayı amaçlayan termal kameralar, Rus Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterleri için navigasyon sistemleri yer alıyor. Bu ekipmanları, Fransız devletinin en önemli ortağı olduğu Thales ve Safran şirketleri sattı.

Termal kameralar, geceleri insanları hedef alabiliyor ve 10 kilometre mesafedeki araçları tespit edebiliyor. Thales'e göre, bu kameralar, ateş açma özelliğine sahip.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın 4 Mart'ta Zaporija Nükleer Santrali'ne saldırısında "Rus tanklarının termal kameralarla donatıldığına" yönelik ifadesine dikkati çekildi. Bu kameralar, Fransız Thales veya Safran şirketlerine ait olabilir.

"Savaş uçakları, Suriye'de ve Ukrayna'da kullanıldı" iddiası

Sosyal medyada paylaşılan görsellerde, Fransa'nın Rusya'ya sattığı "Matis STD" tipi termal kameraların, şu an Ukrayna'daki savaşta bulunan "T-72", "T-90" ve "T-80" tipi 3 Rus tankını donattığını kanıtlıyor. Haberde de söz konusu görseller de paylaşıldı.

Bu kameralar, 2014'te Donbas'ta Rus ordusu tarafından Ukrayna'ya karşı kullandı.

Fransa, aynı zamanda Rusya ile 2014'te Thales şirketinin ürettiği "SU-30" tipi 60 savaş uçağın satışına ilişkin sözleşme imzaladı. Bu uçaklar, 2018'e kadar Rusya'ya teslim edildi. Bu savaş uçaklarının Suriye'de onlarca sivilin ölümüne neden olduğu ve Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı iddia edildi. Söz konusu uçaklar, Ukrayna'nın kuzeydoğusunda Sumi???????, Mykolaiv ve Çernihiv bölgelerinin hava sahasında 5 Mart'ta görüntülendi.

Bu satışların Avrupa Birliği'nin (AB) 1 Ağustos 2014'ten bu yana Rusya'ya yönelik uyguladığı silah ambargosuna rağmen yapıldığı vurgulandı. Bu tarihten önce imzalanan sözleşme kapsamında silah teslimatları yapılabilir ancak Disclose'a açıklama yapan AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin 2008'de alınan ortak tavra saygı göstermesi, bir ülkeye teslim edilen silahların bir savaşta kullanılması halinde bu teslimatların durdurulması gerekiyor.

Dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupalı ortaklarının ve ABD'nin baskısıyla Rusya'ya 2 Mistral savaş gemisi satmaktan vazgeçti ancak silah teslimatları "gizlice" devam etti. Hollande ve halefi Emmanuel Macron'un Rusya'ya silah satışlarını ve teslimatlarını durdurmadığına dikkat çekildi.

Fransa, 2020'ye kadar silah teslimatlarını devam ettirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e askeri destek sağladı.

Macron'un bir taraftan yıllardır uluslararası arenada yaşanan gerginliklerde ve çatışmalarda diplomatik yollara öncelik verilmesi gerektiğini savunmasını, diğer taraftan Rusya'ya silah temin etmeye devam ettirmesi "paradoks" olarak değerlendirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Ukrayna Fransa Rusya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title