Haberler

Dünya Çevre Günü

Kentbilimci Prof.Dr.Alp."İstanbul'un imzası olan Tarihi Yarımada siluetini yaraladık."

Mimar, kentbilimci ve Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul'un imzası olan Tarihi Yarımada Silueti'nin yaralandığını belirterek, "İstanbul'un yavaş yavaş kimliğini yitirdiğini göremedik. İstanbul, yüzde 70'i kaçak 'görsel gürültü' haline geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Alp, Dünya Çevre Günü dolayısıyla "İstanbul'un Geleceğini Neler Tehdit Ediyor…" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.

"Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçmesine karşın milyonlarla ifade edilen çürük-çarpık İstanbul konutları için kağıt üstü çalışmalar hariç ciddi bir yenilemenin yapılmadığını" savunan Alp, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın test edildiğini, yapıların hızlı ve ekonomik yenilenmesini sağlayacak inşaat teknolojileri ve kentleşme stratejilerine geçilemediğini kaydetti.

Seferber edilen çok büyük kaynaklara rağmen taşıyabileceği yükün çok üstünde ve plansız büyüyen İstanbul'un ulaşım sisteminin toparlanamadığını aktaran Alp, uIaşım akıcılığını sağlayacak ufuklu projelerin gerçekleştirilmesinin başarılamadığını iddia etti. Giderek sıkışan ulaşımın ciddi mesai kaybı, hava ve gürültü kirliliğine neden olduğunu, İstanbul ekonomisine zarar verilmeye başlandığını anlatan Alp, "Çok kuzeydeki 3. Köprü ve Otoyolu'nun kent içi ulaşımına faydası yeterli değil" ifadelerini kullandı.

Kent parkları, yeşil saha ve gezinti alanlarının çağdaş düzeylere getirilemediğini kaydeden Ahmet Vefik Alp, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Halen İstanbul için konuşulan büyük projelerin hiçbiri İstanbul Büyükşehir Belediyesince uzmanlara hazırlatılan 1\100.000 ölçekli İstanbul Metropoliten Ana Planında olmayışını kabullendik. Marmara sahilinde İstanbul'u Tekirdağ'dan Gebze'ye betonladık. TEM ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapılmasıyla kuzeye doğru bir beton sıçraması daha yaptık. İnternetten kopyala-yapıştır tipi projelerle kolay yolu seçtik, İstanbul'un folkloru ve kültürüne özgün plan ve projelerden uzaklaştık. Kenti geçmişinden koparmaya, belleğini silmeye başladık. İstanbul'un imzası olan Tarihi Yarımada siluetini yaraladık. İstanbul'un yavaş yavaş kimliğini yitirdiğini göremedik. İstanbul, yüzde 70'i kaçak 'görsel gürültü' haline geldi, üniversitelerimiz bu duruma sessiz kaldı." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Çevre Günü Ahmet Vefik Alp Marmara Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title