Haberler

Davutoğlu: İnsanların Katledilmesine Zemin Hazırlanıyor

Güncelleme:

Bakan Davutoğlu, uluslararası toplumdan gelen mesajların Suriye'de olduğu gibi Mısır'da da yüzlerce insanın katledilmesine zemin hazırladığını söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplumdan gelen farklı mesajların Suriye'de olduğu gibi Mısır'da da yüzlerce insanın katledilmesine zemin hazırladığını söyledi.

Davutoğlu, Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "En başından beri Mısır'da meşruiyetin tesisi, demokrasinin restore edilmesi, seçilmiş cumhurbaşkanı ve yönetimine yapılan darbenin en kısa sürede sona erdirilip, sadece sivillerden oluşan geçiş sürecinin derhal devreye sokulması için çaba sar fettik, ediyoruz. Maalesef uluslararası toplumdan gelen farklı mesajlar aynen Suriye'de olduğu gibi Mısır'da da sertlik yanlılarına müsamaha edilebileceği gibi bir kanaatin yayılmasına, en son 14 Ağustos'ta olduğu gibi barışçıl gösterilerde kadınların ve çocukların içinde olduğu yüzlerce Mısırlının katledilmesine zemin hazırlamıştır" dedi.

AB'de dün yapılan toplantının önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ile AB'nin ortak değerler adına insan hakları, barışçıl gösteri yapma hakkı, özgür ve serbest seçimlere saygı, seçim neticelerinin sadece halk tarafından değiştirilebilir olması, askeri veya başka bir otoritenin seçim neticelerini gayri meşru kılmaması gibi temel Avrupa ortak değerler etrafında birlikte çalışma içinde olmamız, ortak mesajlar vermemiz, dalgalı mesaj değil, her gün değişen mesajlar değil, ilkeli temel mesajların Mısır'daki tüm taraflara iletilmesi, tamamıyla sivillerden oluşan bir geçis sürecinin erken seçime gidecek şekilde derhal devreye sokulması ve tüm siyasi tutukluların başka sayın Mursi olmak üzere serbest bırakılmaları yönünde güçlü mesajların ortaya konulması..." ifadesini kullandı.

Davutoğlu, "Seçilmiş cumhurbaşkanının hapiste olduğu, buna mukabil daha önceki cumhurbaşkanı sayın Mübarek'in tahliye edildiği bir konjonktürde Mısır'da düzenin ve demokrasiye dönük umudun yeşermesi çok güç.  Burada herhangi bir hukuki karara eleştiri getirmek adına söylemiyorum. Esas itirazım seçilmiş bir cumhurbaşkanının hapiste olmasıdır. Süratle sayın Mursi'nin içinde olduğu bir sürecin, bir ulusal uzlaşı sürecinin başlaması için tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması yönünde hepimizin ortak mesaj vermesi ve Mısır gibi çok köklü, güçlü bir devletin bir an önce kendi istikrarını, kendi halkı ne karar veriyorsa, Türkiye dahil AB de kimsenin Mısır'ın içişlerine karışma hakkı yoktur ama Mısır halkının seçimlerdeki iradesini yok etme hakkı da kimsede yoktur. İnsan hakları söz konusu olduğunda hepimiz sesimizi yükseltebiliriz, kanaatlerimizi ifade edebiliriz. Westerwelle ile benzer kanaatlerde olduğumuzu görmekten memnun oldum" diye konuştu.

Davutoğlu, Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yerlatı terör örgütünün işlediği cinayetlere de değinerek Alman hükümeti ve Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin açıklamaları ve yaraların sarılması konusunda gösterdiği tavır için teşekkür etti.

Ahmet Davutoğlu, Alman ve Türk halkı arasına fitne sokmak isteyenlere fırsat verilmeyeceğine dikkati çekerek ırkçılıkla mücadelenin herkesin görevi olduğunu sözlerine ekledi.

- Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Guido Westerwelle Ahmet Davutoğlu Suriye Politika Güncel Haberler

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

Evler boşaltıldı, silahlı güvenlikler ayrıldı! FETÖ çiftliğinden gelen görüntüler, Gülen'in kaçırıldığı iddialarını doğruladı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı trafik kazası geçirdi

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

Gazze'de bir bebek daha açlık yüzünden can verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title