Haberler

Bilimsel Projeleriyle İlk 100'e Girdiler

İSTEK Semiha Şakir Okulları öğrencilerinin hazırladığı 3 bilim ve teknoloji projesi, Finlandiya Luma Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası StarT Yarışması'nda ilk 100'e girdi.

İSTEK Semiha Şakir Okulları öğrencilerinin hazırladığı 3 bilim ve teknoloji projesi, Finlandiya Luma Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası StarT Yarışması'nda ilk 100'e girdi.

İSTEK Semiha Şakir Okulları Uluslararası StarT Yarışması'na bu yıl üç projesi ile katıldı. Öğrenciler katıldıkları projeler ile ulusal ve uluslararası alanlarda ilk 100 proje arasına girdi. 'Endemik Ürünlerden Kompakt Biyoyakıt Yapımı' ve 'Bitkisel Nanopartiküller (eksozomlar) ve Melatonin Hormonu ile Hızlı Yara Kapanmasını Sağlayan Krem' projeleri uluslararası alanda ilk 100'e girerken, 'Sensörlü Tarım Alanları Koruyucusu' projesi ise ulusal alanda ilk 100 proje arasında yer aldı.

START YARIŞMASI NEDİR?

Uluslarası StarT Yarışması, Finlandiya Luma Merkezi tarafından düzenlenen, okullarda fen, teknoloji, mühendislik disiplinleri arası ve işbirlikçi öğrenmeye dayalı çalışma ve düşünme biçimlerinin uygulatılmasını hedefleyen bir yarışmadır. On iki bilim ve teknoloji üniversitesinin bir araya gelerek oluşturduğu bir ağ olan Finlandiya Luma Merkezi, sponsorlar, şirketler gibi diğer işbirliği ortakları ile birlikte her yıl Uluslararası StarT Yarışmasını düzenliyor.

ENDEMİK ÜRÜNLERDEN KOMPAKT BİYOYAKIT YAPIMI PROJESİ

İSTEK Semiha Şakir Anadolu Lisesi öğrencileri, bu proje ile Türkiye'de yetişen endemik ve bitkisel ürünlerin kabuklarından biyoyakıt üreterek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladı. Türkiye'de farklı yörelerde  yetişen endemik ürünlerin kullanımı sonucu çıkacak  atıklarla hem biyoyakıt üretiminin sağlanması hem de atıkların geri dönüşümü ile bölge halkına ekonomik katkı sağlanması hedeflendi.

Projeyi yapan öğrencilerden gelen açıklamada; "Fizik dersinde yenilenebilir enerji hakkında bilgi edindik. Biyoloji dersinde ise endemik ürünlerin ne olduğunu öğrendik. Bizde kömüre alternatif olan çevreye zarar vermeyen bir enerji kaynağı bulmayı düşündük. Fındık, fıstık kabukları, zeytin çekirdeği kullanarak biyoyakıt üreterek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladık. Matematik öğretmenimizle de maliyet analizini yaptık. Proje sayesinde çok farklı deneyimler edindik" ifadeleri yer aldı.

SENSÖRLÜ TARIM ALANLARI KORUYUCUSU PROJESİ

İSTEK Semiha Şakir Okulları Barış Ortaokulu öğrencileri ise bu proje ile tarım alanlarında hem bitkilerin hayvanlar tarafından zarara uğramasının engellenmesini hem de hayvanların şu an kullanılan yöntemlerle uğradıkları hasarın önüne geçilmesini amaçladı.

Sensör yardımı ile hareketleri algılayan ve buna göre hareket eden korkuluk tasarlayan öğrenciler projenin çıkış noktasını şöyle anlattı:

"Okulumuza gelirken her gün önünden geçtiğimiz parkta ekilmiş olan tohumları gördük. Bu tohumların üzerinde hayvanların tohumlara zarar vermemesi için kullanılan fileler vardı ancak bu filelerin de kuşlara zarar verdiğini fark ettik. Böylece hem kuşların zarar görmemesi hem de bitkilerin rahatça yetişebilmesi için bu projeyi oluşturduk. Fikrimizin daha büyük tarım alanları için de kullanılabilir hale gelmesini istiyoruz."

BİTKİSEL NANOPARTİKÜLLER VE MELATONİN HORMONU İLE HIZLI YARA KAPANMASINI SAĞLAYAN KREM

İSTEK Semiha Şakir Anadolu Lisesi öğrencileri projede, yaranın iyileşme sürecinde kullanılan ilaçların cildi tahriş etme, iltihaplanma ve alerjik reaksiyon gibi bazı yan etkilerinin ortaya çıkabildiğini, hamilelik döneminde ve emziren annelerde, bu tip ilaçların içinde bulunan çinko oksitler gibi metal oksitlerin tehlike oluşturabildiğini araştırdılar.

Öğrenciler, bu yan etkilerin önüne geçebilmek adına bitkilerden oluşan bir jel hazırladılar. Jel yapımında, iyileştirici ve yatıştırıcı özelliği olan melatonin hormonunu, civanperçemi otu, karabaş otu, sinirli otu ve nohut kullanan öğrenciler ilacı yara üzerinde deneyerek yaranın kapanması üzerine olumlu etkisini gözlemlediler. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Semiha Şakir Finlandiya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title