Haberler

Beçin Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Sona Erdi

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi Beçin Kalesi'nde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kadir Pektaş'ın başkanlığında sürdürülen dördüncü yıl çalışmaları sona erdi.

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi Beçin Kalesi'nde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kadir Pektaş'ın başkanlığında sürdürülen dördüncü yıl çalışmaları sona erdi.

Milas'ın Beçin beldesinde bulunan, tarihi Beçin Kalesi'nde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kadir Pektaş'ın başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının dördüncü yıl çalışmaları sona erdi. Prof.Dr.Pektaş, 2013 yılı içerisindeki kazı çalışmalarının sona erdiğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl 20 kişilik bir ekiple 7 ay boyunca çalışma yaptık. Çalışmalarımıza Ardahan Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu'ndan restoratör, arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarlar katıldı" dedi.

KORUMA ÇALIŞMALARI YAPILDI

Geçtiğimiz yıl kazıdan çok restorasyon çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Pektaş, 2012 yılında Muğla Anıtlar Kurulu'ndan projesi onaylanan Ahmet Gazi Çeşmesi'nin restorasyonunun büyük ölçüde tamamlandığını kaydetti. Yelli Medrese'de ise konservasyon çalışmaları yapıldığını açıklayan Pektaş, "3 nolu bölmeden çıkartılan toprağın elemesi sırasında yine sikkeler ile seramik parçaları bulundu. Yelli Cami Kara Paşa Medresesi'nde ve bazı yapılarda ahşap desteklerle koruma önlemleri aldık" dedi. Kazı ekibinin her yıl yaşadığı kazı evi sorununun bu yıl çözüldüğünü belirten Pektaş, daha önce Milas İlçe Jandarma Komutanlığı binası olarak kullanılan yerin kendilerine verildiğini söyledi.

KALE SURLARI YÜKSELDİ

İç kalede zamanla yıkılan ve tehlike arz eden sur duvarlarında çalışma yaptıklarını dile getiren Pektaş, "Yaptığımız çalışmayla bir anlamda bölgedeki güvenlik seviyesini artırmış olduk. İntihar veya düşme olaylarının yaşandığı bölümlere yaklaşık 1 metre boyunda sur duvarı örülerek önlem almaya çalıştık" dedi. 2014 yılı içerisinde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili olarak projeler hazırladıklarını da ifade eden Pektaş, Kale Önü Çeşmesi, Kale Burcu ve Büyük Hamam'ın restorasyon, röleve ve resüsitasyon projelerini hazırladıklarını belirtti. - Milasmuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadir Pektaş İstanbul Muğla Milas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title