Haberler

Göbeklitepe'nin Dikili Taşları Takıya Dönüştü

Şanlıurfa'da bir takı tasarım ustası, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlardan ilham alarak kehribar kolyeler tasarladı.

Şanlıurfa'da bir takı tasarım ustası, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlardan ilham alarak kehribar kolyeler tasarladı.

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazılar 54 yıldır sürüyor.

Kazılarda ortaya çıkarılan eserler, Şanlıurfalı 36 yaşındaki takı tasarım ustası Nihat Yıldırım da ilham kaynağı oldu. Yörenin önemli simgelerinden biri haline gelen Göbeklitepe'deki "T" biçimli dikili taşlardan esinlenen Yıldırım, kehribar kolyeler yaptı.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır takı tasarlayıp ürettiğini söyledi.

Gümüş ve altın takılar üretmesine rağmen, altın fiyatlarının yükselmesiyle telkari ve kehribara yöneldiğini ifade eden Yıldırım, bu tür takıların ince işçilik ve sabır istediğini anlattı.

Yıldırım, Göbeklitepe'nin tanıtımına katkı sağlamak için kazılarda ortaya çıkarılan "T" biçimli dikili taşlardan esinlenerek kehribar takıları hazırlamaya başladığını belirterek, herkesten olumlu tepkiler aldığını vurguladı.

Daha çok sipariş üzerine çalıştığını ve yöreye özgü simgelerin takılarını ürettiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Burada 12 bin yıllık geçmişi olan Göbeklitepe var. Son yıllarda iyice tanınmaya başlandı. Ben de bunu Şanlıurfa ile özleştirerek böyle bir figür yapmaya çalıştım ve güzel oldu. Çevreden çok olumlu tepkiler aldım. Yaptığım takıları Şanlıurfa Müzesi'ndeki standda sergiliyorum. İnşallah Göbeklitepe figürlü kolyeleri de orada yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacağız. Amacımız kentimizi tanıtmak ve müşterilerimizi memnun etmek."

Göbeklitepe

İlk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmaları, o dönemden beri aralıksız sürüyor.

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesince 1995'ten bu yana ortaklaşa yürütülen çalışmalarla neolitik döneme ait, boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton arasında değişen, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından "dünyanın en eski tapınak merkezi" olarak kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe, 2018'de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin adayı olacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Nihat Yıldırım Şanlıurfa İstanbul Örencik Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title