Haberler

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yıllık patent başvuru sayısının 12 yıl öncesine göre 11 kat artarak, 5 bine çıktığını belirterek, "Yıllık yerli buluş sayısı 8 bini aştı. 2014'te ülkemizde 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldı. Bu rakamla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 4'üncü sıraya yükseldi. 2014'te 110 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi haline geldik" dedi.

Erdoğan, Fatih'teki Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, Faruk Saraç'ın Bursa'daki Meslek Yüksek Okulu'nun açılışına da katıldığını, okulun neticelerini görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

İstanbul'da böyle bir güzel bir adımı tekrar atmanın kendisini duygulandırdığını ifade eden Erdoğan, "Çünkü buranın mazisi çok karanlıktı. Ama tarihine baktığımız zaman çok farklı yerdi. Az önce kendisinin de ifade ettiği gibi 34 yıllık birikimini gençlere aktarmak üzere bu okulları kurmuş olması, hakikaten bir örnek teşkil ediyor. Bundan dolayı kendisini kutluyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, okulun yerinin eskiden askeri dikimhane olduğunu, mekanın tekrar aslına rücu ettiğini dile getirerek, okulda güzelliklerin ortaya konulacağını, Saraç'ın da bu konuda çok hassas olduğunu anlattı.

Saraç'ı, Antalya'daki Osmanlı giyim sanatını sergilediğinde izlediğini söyleyen Erdoğan, "Orada da o zenginliği, o güzelliği görmüştüm. Bundan dolayı kendilerini defaatle tebrik etmiştim. Bunları hayatta tutabilmek, dünden bugüne, bugünden yarına taşıyabilmek geleneklerimiz açısından çok çok önem arz ediyor. Önümüzdeki dönem bu binada eğitim öğretim görmeye başlayacak öğrencilerimiz için bir temel attık. Bu bakımdan burası çok önem arz ediyor. Şimdiden öğrencilerimize başarılar diliyorum. Ülkemizin bu ilk tasarım meslek yüksekokulunun aynı alanda faaliyet gösterecek bir ihtisas üniversitesinin de temelini oluşturma hedefini çok isabetli buluyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 2002'de 76 üniversite olduğunu kaydederek, şu anda Meclis'ten kararı geçen, önümüzdeki yıldan itibaren kurulmaya başlayacaklarla birlikte üniversite sayısının 193'e ulaştığını bildirdi.

Artık üniversite aramak için Güneydoğu Anadolu'dan, Doğu Anadolu'dan çıkıp en batıya gitmeye gerek kalmayacağını vurgulayan Erdoğan, üniversitelerin, eğitim ve öğretimin ücra köşedekilerin ayağına gittiğini söyledi.

Erdoğan, "Mali imkanı yok. Nasıl gidecek? Gidemiyordu. Şimdi icabında Muş'ta, Hakkari'de, Van'da okuma imkanını yakalıyor. Artık ülkemizin hiçbir yerinde yüksek öğretim imkanından mahrum evladımız kalmayacak. Bundan sonra yarış üniversiteye girmek için değil, daha kaliteli eğitim, öğretim almak için yaşanacak. Evlatlarımız üniversiteye sadece bir diploma sahibi olmak için değil, bilgilerini, becerilerini, kabiliyetlerini en iyi şekilde değerlendirebilecekleri, en iyi şekilde onu değerlendirebilecek eğitimi almak için gidecekler" ifadelerini kullandı.

"Pazarı oluşturacağız ki onlara teşvik olsun"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin üretimde rüştünü ispat ettiğini belirterek, "Eskiden bir ürün alınırken onun yabancı menşeli olması, kalitesinin, güvenilirliğinin garantisi gibi algılanırdı. Ama bunlar geride kaldı. Şimdi iş tam tersine döndü. Alınan ürünlerin 'Türk malı' damgası taşıması her bakımdan daha makbul kabul edilmesine yol açıyor" dedi.

Türkiye'nin önündeki yeni hedefi "Üretimle birlikte tasarımda da bölgesinde ve dünyada söz sahibi olmak" şeklinde açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Çünkü asıl değerli olan tasarımdır. Biz işte bunun için örneğin bu alanın dışında, 'Yerli araba', 'Yerli savunma sanayi' diyoruz. Üretimle birlikte asıl katma değeri oluşturan tasarımı da gerçekleştirmek istiyoruz, fakat montaja alışmış olanlar maalesef bu işe yanaşmıyorlar. Çünkü o kolay, zora girmek istemiyorlar. 'Ya gel işte bunu kendi üret, üretebilirsin.' Bunun altına da 'Made in Turkey' diyelim ya bunu yaşayalım. Bakıyorsun ki 'İşte bildiğiniz gibi değil Sayın Cumhurbaşkanım, öyle kolay değil.' ya kolay değil diye bir şey yok, kolay. Artık bu ülke bir çok zoru başardı. Bunu da başaracak ama size nasip olmayacak. Bunu başaracak olanlar çıkacak. Bunu göreceksiniz. Ben buna inanıyorum."

Erdoğan, Savunma Sanayi Fuarı'nda yüzde 100 yerli olan ürünlerin ortaya çıkmaya başladığını, yüzde 100 yerli insansız hava aracının üretildiğini dile getirerek, "Bunu yapan gençler, bizim gençlerimiz. Bunu almamak için direnen bazı mahfiller var. Ama o da hallolacak. Şu anda biz yurtdışında pazarlığını yapmaya da başladık. Ben zaten söylüyorum, 'Ben bu konuda pazarlamacılık yapacağım, her yerde.' Çünkü pazarı oluşturacağız ki onlara teşvik olsun. Yoksa onlara teşvik olmaz" diye konuştu.

"Daha çok çalışmak gerekiyor"

Türkiye'nin her alanda olduğu gibi moda ve tekstil sektöründe de tasarımı ön plana alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu'nu ve kurulması hedeflenen üniversiteyi önemli bir adım olarak gördüğünü kaydetti.

Erdoğan, Faruk Saraç isminin Türkiye'de moda alanında bir marka olduğunu belirterek, marka ortaya çıkarmanın zor bir süreç olduğunu, dünyada sadece marka değerleri milyarlarca doları bulan kuruluşlar bulunduğunu anlattı.

Türkiye'de bu alanın uzun süre ihmal edildiğini ifade eden Erdoğan, son yıllarda bu yönde ciddi bir gayret, ciddi bir bilinçlenme yaşandığına işaret ederek, Türkiye'de üretilen her yeniliği, her özgün tasarımı 2023 hedefleri yolunda atılmış bir adım olarak kabul ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin fikri sermayesinin hızla gelişmesinden memnuniyet duyduğunu ve bu konuda ülkenin her geçen gün güçlendiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Ülkemizde yıllık patent başvuru sayısı 12 yıl öncesine göre 11 kat artarak, 5 bine çıktı. Bu çok önemli bir zenginliktir. Aynı şekilde yıllık yerli buluş sayısı 8 bini aştı. Önemli bir zenginliktir. 2014'te ülkemizde 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldı. Bakınız, nerelerden nerelere geliyoruz. Bu rakamla Türkiye, en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 4'üncü sıraya yükseldi. 2014'te 110 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi haline geldik. Araştırma geliştirme harcamalarımızın yıllık tutarı da 13 milyar doların üzerine çıktı. 12 yıl önce 'TÜBİTAK'ta, milli bütçede Ar-Ge'ye paraya ayrılacak', onların kitabında böyle bir şey yoktu. Geldik, kendimize bir hedef koyduk. Dedik ki 'Milli bütçenin yüzde 2'sini buraya ayıracağız.' Şu anda yaklaşık yüzde 1'i yakaladık, ama bunu yüzde 2'ye çıkarmamız lazım, hatta aşmamız lazım. İnşallah bundan sonraki hedef de bu. Buradan ortaöğretimdeki öğrencilerden tutunuz, yükseköğretimdeki öğrencilere, öğretim üyelerimize varıncaya kadar hepsi bu araştırma geliştirmeden istifade edebiliyor. Ayrıca özel sektör bunlardan istifade edebiliyor."

Rakamlar cesaret verse de daha çok çalışmak ve daha çok gayret etmek gerektiğini belirten Erdoğan, "İnşallah Faruk Saraç ismini dünyanın en değerli markası haline getirdiğimiz gün hedefimize ulaştığımız gün olacaktır" dedi.

"Mimari restorasyon bölümü önemli"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu'nun İstanbul'a kazandırılmış olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, özellikle okulda mimari restorasyon bölümünün önemli olduğunun altını çizdi.

Avcı, Erasmus ve Mevlana programları çerçevesinde yakın gelecekte okulda uluslararası öğrencileri de ağırlama fırsatlarının olacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Faruk Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tablo takdim etti. Erdoğan da Saraç'a bir hediye sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Faruk Saraç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanatçı Hülya Koçyiğit ve oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ile Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu'nun açılışını gerçekleştirdi.

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu, 4 Ekim 2010'da Bursa'da eğitim öğretime başladı. Okul, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İstanbul Yerleşkesi'ne ilk kez öğrenci alımı yapacak. Türkiye'nin ilk tasarım meslek yüksekokulu olan Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu'nda, 2 yıllık önlisans eğitimi veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Faruk Saraç İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title