Haberler

AB Komisyonu İspanya İle İlgili Temkinli Duruşunu Sürdürdü

Güncelleme:

Avrupa Birliği Komisyonu, İspanya ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerini düşük tutararak, bu ülkeyle ilgili temkinli duruşunu sürdürdü.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İspanya ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerini düşük tutararak, bu ülkeyle ilgili temkinli duruşunu sürdürdü.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından bugün açıklanan "Avrupa Ekonomik Tahminleri Raporu'na göre, İspanya ekonomisinde son dönemdeki toparlanmayı dikkate alan AB, reformlara ve kesintilere rağmen bütçe açığındaki hedeflerin tutturulamayacağı yönünde görüş belirtti.

Komisyonun başkan yardımcısı ve ekonomik işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'in açıkladığı beklentilere göre İspanya, bu yılı yüzde 6,5'lik hedefin üzerinde yüzde 6,8'lik kamu açığı ile kapatacak. Kamu açığı 2014'de yüzde 5,9, 2015'te ise yüzde 6,6 olacak.

Ekonomik büyüme beklentilerini de İspanya hükümetine göre daha düşük tutan AB, İspanya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,3 küçüleceğini, 2014 ve 2015'te ise yüzde 0,5 ile yüzde 1,7'lik büyüme göstereceğini kaydetti.

Olli Rehn'in "kabul edilemez" diye vurguladığı İspanya'daki işsizlik sorunu için ise önümüzdeki iki yılda işsizlik oranının yüzde 25'in altına inmeyeceğine vurgu yapıldı.

Öte yandan İspanya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bugün açıkladığı ekim ayı işsizlik istatistiklerine göre ülkede kayıtlı 4 milyon 811 bin 383 işsiz olduğu bildirildi. Her ekim ayında olduğu gibi bu yıl da işsiz sayısının arttığı, ancak krizin daha yoğun olduğu geçmiş yıllara oranla işsizliğin daha az arttığı bir ekim ayının yaşandığı ifade edildi. 2013'ün ekim ayında bir önceki aya oranla 87 bin 28 daha fazla işsiz olduğu, 2012'nin aynı döneminde bu artışın 128 bin 242 kişi olduğu duyuruldu. İspanya'da geçen yaz döneminde görülen işsiz sayısındaki düşüşler ekim ayı ile sona erse de, 1 yıl öncesine oranla 22 bin 138 daha az işsiz olduğuna vurgu yapıldı.

İspanya hükümetinde işten sorumlu devlet sekreteri Engracia Hidalgo, "Ekim ayı rakamları, diğer yılların ekim aylarına oranla daha iyi yönde değişti. İşsizlikteki artıştan her zaman endişe duyup, temkinli yaklaşsakta yaptığımız reformların, istihdam yaratılması ve ekonominin toparlanması için doğru ol olduğuna eminiz. Ancak daha yapacak çok şey var" açıklamasında bulundu.

Muhalefetteki küçük siyasi partilerden yapılan ortak açıklamada ise ekim ayı işsizlik rakamları "çok kötü" olarak değerlendirilip, hükümetten istihdam yaratmak için acil bir eylem planı uygulaması istendi. - Madrid

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Olli Rehn İspanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title