Haberler
BBC

Kane Tanaka: Dünyanın yaşayan en yaşlı insanı 119 yaşında hayata veda etti

Güncelleme:

Dünyanın yaşayan en yaşlı insanı Kane Tanaka 119 yaşında hayata veda etti.

Dünyanın yaşayan en yaşlı insanı Kane Tanaka 119 yaşında hayata veda etti. Japonya'nın güneyindeki Fukuoka'da yaşayan Tanaka bu rekoru üç yıldır elinde tutuyordu.

Son zamanlarına dek sağlıklı olan Tanaka uzun yaşamın sırrının aile, uyku, umut ve inançtan geçtiğini söylemişti.

Her gün sabah 6'da kalkan Tanaka öğleden sonraları matematik çalışıp kaligrafi yapıyordu. Yaşadığı huzurevi sakinlerini ve çalışanlarını Othello adlı masa oyununda sürekli yenmesiyle de meşhurdu.

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Tanaka 2 Ocak 1903'te Fukuoka'da bir ailenin yedinci çocuğu olarak prematüre doğdu.

Aynı yıl Wright Kardeşler ilk uçağı icat etmiş, Marie Curie de Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçmişti.

Tam 100 yıl önce 1922'de 19 yaşındayken Hideo Tanaka ile evlendi ve beraber pirinç, Japon eriştesi ve tatlı satan aile işletmesini devraldılar.

Tanaka'nın bu evlilikten dört çocuğu oldu, beşinciyi de daha sonra evlat edindi.

En sevdiği şeyler çikolata ve gazozdu

Tanaka 2019 yılı Mart ayında resmi olarak dünyanın yaşayan en yaşlı kişisi seçildiğinde yapılan törende verdiği röportajda en sevdiği şeylerin çikolata ve gazoz olduğunu söylemiş, kutlama için getirilen bir kutu çikolatayı da hemen açıp yemişti.

Aynı törende hayatında en mutlu olduğu an sorulduğunda ise "Şimdi" şeklinde cevap vermişti.

Tanaka'nın, bir yıl ertelemeyle geçen yıl yapılan 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda olimpiyat meşalesini taşıması da gündeme gelmiş, ancak ailesi COVID-19 tehlikesi nedeniyle bu kararı riskli bulduklarından hayali gerçekleşmemişti.

Kane Tanaka Japonya'da Eylül ayında kutlanan Yaşlılara Saygı Günü'nde pek çok defa onur konuğu olarak da yer almıştı.

Dünyanın en yaşlı insanlarına sahip Japonya'da nüfusun yüzde 28 gibi bir oranı 65 yaş ve üzerindekilerden oluşuyor.

119 yaşına kadar yaşayan Tanaka, ayrıca bu ay başında Amerikalı Sarah Knauss'u geçip tarih boyunca yaşayan en yaşlı ikinci insan olarak da Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.

Tarihte şimdiye kadar yaşayan en yaşlı insan, 1997'de öldüğünde 122 yaşında olan Fransız Jeanne Louise Calment.

Tanaka'nın ölümünden sonra şu an dünyanın en yaşlı yaşayan kişisi 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon oldu.

Randon aynı zamanda dünyada COVID-19 geçirip hayatta kalan en yaşlı insan olarak biliniyor.

BBC

Japonya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title