Haberler
BBC

Daintree: Avustralya'da dünyanın en eski tropikal yağmur ormanı yerlilere iade edildi

Güncelleme:

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ndeki 180 milyon yıllık tropikal yağmur ormanı, tarihi bir anlaşma ile kuşaklar boyunca burada yaşayan yerli Doğu Kuku Yalanji halkına geri verildi.

Avustralya'da bulunan dünyanın en eski tropikal yağmur ormanı Daintree, tarihi bir anlaşmayla bu toprakların sahibi olan Aborjinlere geri verildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ndeki 180 milyon yıllık yağmur ormanı, yerli Doğu Kuku Yalanji halkına kuşaklar boyunca ev sahipliği yapmıştı.

Queensland'de Büyük Set Resifi'ne (Great Barrier Reef) sınır oluşturan Daintree, ülkenin en önemli turizm merkezlerinden.

Daintree, tarihe direnen ekosisteminin yanı sıra, vahşi nehirleri, şelaleleri, beyaz kumlu sahilleri de içinde barındıran doğal güzelliği ile ünlü.

Queensland yerel yönetimi ve Doğu Kuku Yalanji halkı arasında varılan tarihi anlaşma kapsamında, bölgedeki Cedar Bay (Ngalba Bulal) ve Black Mountain (Kalkajaka) milli parklarının yanı sıra Hope Island bölgesinin kontrolü de Aborjinlere devredilecek.

Doğu Kuku Yalanji yerlileri, Queensland yönetiminin ifadesiyle "dünyanın yaşayan en eski kültürlerinden" birine sahip.

Avustralya Çevre Bakanı Meaghan Scanlon, anlaşma kapsamında yerlilerin bölgenin yönetiminden sorumlu oldukları gibi, "kendi kültürlerini koruma ve turizm lideri haline getirmek için burayı ziyaretçilere açma" gibi haklara sahip olacağını söyledi.

Yerel medyaya göre anlaşma, dört yıl süren sıkı müzakerelerin bir ürünü.

Doğu Kuku Yalanji halkının sözcülerinden Chrissy Grant, uzun süredir yağmur ormanları ve diğer tropikal alanların yönetimini tek başına üstlenmeyi hayal ettiklerini söyledi.

3 binden fazla bitki türü, yüzlerce hayvan türü

Daintree, Canberra şehrinde yasa dışı ağaç kesme faaliyetleri ve tarım arazilerinin ağaçsızlaştırılmasına karşı yürütülen kampanyanın ardından 1988 yılında dünya mirası olarak tanınmıştı.

UNESCO, zengin ve benzersiz ekosistemi nedeniyle bölgenin önemine dikkat çekmişti.

Daintree, 3 binden fazla bitki türü ile 107 memeli hayvan, 368 kuş ve 113 sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor.

Ülkede kesintisiz olarak yağmur ormanı niteliğini kaybetmemeyi başaran en büyük toprak parçası.

Orman, 50 ila 100 milyon önce ayrılan Antarktika kıtasının bazı parçaları ile Avustralya'yı kaplayan büyük Gondvana yağmur ormanlarının da kalıntılarını taşıyor.

UNESCO'ya göre bu özelliğiyle, "Avustralya'daki bitki örtüsü ve hayvan topluluklarını şekillendiren ekolojik ve evrimsel süreçlerin" de tarihteki temsilciğini yapıyor.

BBC

Queensland Avustralya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title