Haberler

Dede Mesleğini 46 Yıldır Sürdürüyor

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir'de yaşayan Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu, babasından öğrendiği dede mesleği minder ve yastık üretimini 46 yıldır sürdürüyor.

Çocuk yaşlarda babasına yardım etmek için aile fertleriyle evlerinin bahçesinde başladığı mesleğini başarı ile devam ettiren 58 yaşındaki Büyüksaraçoğlu, tarihi Uzun Çarşı'daki dükkanında mesleğin yok olmaması için mücadele veriyor.

Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda babasının rahatsızlığı nedeniyle bu mesleğe başladığını, hem ona yardım ettiğini, hem de minder ve yastık üretimini öğrendiğini söyledi.

Büyüksaraçoğlu, "Ben küçükken babamın sağlık sorunları vardı. Bizler de ona yardım etmek için annem ve kardeşlerimle pazar günleri evin bahçesinde toplanıp birlikte yastık yapardık. Ben ortaokula giderken babamın hastalığı ilerledi ve dükkanı çalıştıramayacak hale geldi. Bu sebeple okulu bırakıp yastık ve minder yapmaya başladım." dedi.

Dedesinden kaldığı mesleği oğluna öğrettiğini belirten Büyüksaraçoğlu, şöyle devam etti:

"Babam dedemden, ben babamdan öğrendim. 13 yaşında oğlum var, ben de ona öğretiyorum. Hem meslek unutulmasın, hem de okuyamazsa meslek sahibi olsun diye. Böylece mesleğim nesilden nesle devam edecek. Mesleğe 12 yaşında başladım. Eskiden evlenenler mobilya yerine altı yastık, altı minder alırdı. Şimdi insanlar evlerini mobilyalarla döşüyor. Bu sebeple yastık ve minder kullanılmamaya başladı. Ben de bu süreçte işler azaldığı için tente ve çadır üzerine yoğunlaştım. Dükkanda tente yapımına ağırlık verdim."

Şark odaları talebi artırdı

Son yıllarda ise şark odalarının tekrar ilgi görmeye başlamasıyla yastık ve minder taleplerinde artış olduğunu belirten Büyüksaraçoğlu, gelen talepler doğrultusunda yastık ve minder üretmeye yeniden yoğunlaştığını dile getirdi.

Üretimini yaptığı yastık ve minderleri gelen talepler doğrultusunda Kırşehir başta olmak üzere civar illere de pazarladığını anlatan Büyüksaraçoğlu şunları kaydetti:

"Özellikle son beş yılda şark odasına ilgi arttı. Biz de sedir ile şark odaları yapıyoruz. Şu anda yoğun bir talep var. Eskiden yastık ve minder yerde kullanılıyordu. Şimdi ise daha çok sedirle birlikte tercih ediliyor. Çam ağacından yaptığımız sedirlerin üzerine ürettiğimiz yastık ve minderleri döşeyip şark odalarını hazırlıyoruz. İsteğe bağlı olarak yere de döşeyebiliyoruz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Gürsel Kırşehir Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title