Haberler

David Cameron Biyografisi

David Cameron
Doğum Tarihi9.10.1966

David Cameron Kimdir ?

David William Donald Cameron (d. 9 Ekim 1966) 55. Birleşik Krallık Başbakanı

Soyu Kraliçe Victoria'nın amcası IV. William'ın gayrimeşru kızı Erroll Kontesi Elizabeth Hay'a dayanan David Cameron,1966 yılında Londra'nın Berkshire bölgesinde doğdu. Eton Koleji'nde orta öğrenimini gördükten sonra Oxford Üniversitesi'nde Felsefe, Politika ve Ekonomi eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra Muhafazakar Parti'nin Araştırma Bölümü'nde 1988-1993 yılları arasında çalıştı. Daha sonra Maliye Bakanlığı'nda özel danışman olarak görev aldı.

Siyasal yaşamı

2001 yılında yapılan seçimlerde Muhafazakar Parti'den Witney bölgesi milletvekili seçilerek parlamentoya ilk kez adım attı.Avam Kamarası Sosyal İşler Komitesi üyeliğinde bulundu.2003 yılı Haziran ayında gölge hükümette eğitim bakanlığına getirildi. Aynı yıl Aralık ayında Muhafazakar Parti Genel Başkan Yardımcısı seçildi.2005 yılı seçimleri sonrası gölge hükümette Eğitim Bakanı oldu.

6 Aralık 2005 tarihinde Michael Howard'ın istifasıyla boşalan parti genel başkanlığına büyük oranda oy alarak seçildi. Bu tarihten sonra Ana Muhalefet Partisi Lideri sıfatını kazandı.

5 yıl süreyle önce Başbakan Tony Blair ve sonra Başbakan Gordon Brown hükümetleri karşısında muhalefet eden ve değişim vaad eden Cameron, 6 Mayıs 2010 tarihinde yapılan seçimler sonrası partisini 307 milletvekiliyle birinci olarak hükümet kurma pozisyonuna getirdi. Ancak tek başına hükümet etme çoğunluğuna sahip olmadığı için Liberal Demokratlar ile koalisyon görüşmelerine başlayan Cameron 11 Mayıs 2010 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth'den başbakanlık görevini aldı. Böylece Cameron hem son 200 yıldır seçilen en genç başbakan oldu, hem de 1945 yılından sonra ilk kez koalisyon hükümetini oluşturan isim oldu.

Başbakanlığı (2010-2016)
Başbakan olduktan sonra 2008 ekonomik krizi sonrasında Euro Bölgesi’ndeki borç krizine yönelik politikalarından dolayı eleştirildi. Aralık 2011'de sıkı bütçe disiplini ile mali anlaşmayı öngören ve 26 Avrupa Birliği üyesi tarafından kabul edilen tasarıyı, ülkenin çıkarlarına uymamasını gerekçe göstererek kabul etmedi.

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama, Libya'da Muammer Kaddafi iktidarını deviren askeri müdahalenin başarıya ulaştığını fakat Libya'daki genel durumun İngiltere ve Avrupa ülkelerinin daha sonraki süreçteki tutumları nedeniyle bu hale geldiğini niteledi ve 'Cameron'ın dikkatinin dağıldığını' ifade etti. David Cameron yaptığı bir açıklama ile Müslüman kadınların toplumun diğer kesimlerinden ayrılması ve radikal düşüncelerin etkisine girmelerini önlemek amacıyla kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi. İngiltere hükumetinin bu nedenle İngilizce derslerine 20 milyon sterlin ayırmayı planladığı da açıklandı.

Birleşik Krallık AB üyeliği referandumu ve istifası
Birleşik Krallık'ın 2015 genel seçimleri öncesinde Birleşik Krallık'ın AB'den üyeliği hakkında referandum sözü veren Cameron seçimlerin ardından yaptığı açıklama ile de 23 Haziran 2016 tarihinde bir referandum yapılacağını söyledi. Cameron ve partisi bu referandumda Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmaması yönünde kampanyalar düzenledi ve bu yönde alınacak kararların farklı etkilerinin olacağına dair beyanlarda bulundu. İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık halkı, referandum sonucunda birliğin AB'den ayrılması yönünde daha fazla görüş bildirdi.

Cameron ise bir sonraki Muhafazakâr Parti Kongresi’nde liderliği ve başbakanlığı bırakacağını açıklayarak "Ülkemizin yeni rotasında, dümende olmamın doğru olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 11 Temmuz 2016 tarihinde düzenlediği basın toplantısı ile istifa tarihini daha da öne çekerek, 13 Temmuz'da II. Elizabeth'e istifasını sunacağını açıkladı.

David Cameron, Bayan Samantha Cameron ile evli ve 2 çocuk babasıdır.

title