Haberler

Çocuklarda Karın ve Su Fıtığına Dikkat!

Güncelleme:

Uzmanlar çocuklarda fıtık problemlerine karşı uyarıyor. Erken teşhisle tedavi edilmeyen fıtıklar bakın nelere yol açıyor

Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Yrd.Doç.Dr. İlhan Çiftçi çocuklarda karın fıtığı ve su fıtığı konusunda anneleri uyarıyor.

Cerrahi kliniklerinde yapılan müdahalelerin başında kasık bölgesi anomalileri geldiğini,çocukluk çağında kasık bölgesinde görülen anomaliler, ilerleyen yaşlarda hidroselden, yaşamı tehdit eden boğulmuş kasık fıtığı ya da testis tümörüne kadar uzanan sonuçlar doğurabildiğini ve tek tedavi yönteminin cerrahi olduğu bu tür anomalilerde, zaman kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyerek şunları belirtti.

- Çocuk fıtıkları genellikle doğuştan mevcuttur. Karın içi basıncını artıran bütün hastalıklarda, kabızlık esnasında fazla ıkınma veya ağır bir yükün kaldırılması nedenlerle fıtığın meydana gelmesi veya var olan fıtığın görünür hale gelmesi mümkündür.

- Çocuklarda en sık görülen fıtıklar kasık fıtığı ve göbek fıtığıdır.

- Kasık fıtıklarının çoğu sağ tarafta görülür. %10'u iki taraflıdır.

- En sık erken doğumlarda karşılaşılır.

- Erkek çocuklarda kızlara oranla 8-9 kez daha sık rastlanır.

Nasıl teşhis konulur?

Yrd.Doç.Dr.İlhan Çiftçi;anneler özellikle bebeklerde bez değiştirme esnasında çocuklarda ise ayakta sıcak banyo esnasında kasıktaki şişliği kolaylıkla fark ederler.Şişlik,ıkınma ve ağlama sırasında artar bebek rahatladığı zaman sıkılıkla kaybolur.İyi bir muayene ile bu olay birleştirilerek teşhisin kesinleştirildiğini söyledi.

Fıtık ve su fıtığının tedavisi nasıl yapılır?

Çiftçi; tedavi ameliyattır. Kasık bağı veya korse gibi yöntemler tüm dünyada 40 yıl kadar önce terk edilmiş olan tehlikeli yöntemlerdir. Bu yöntemler hastalığın iyileşmesine katkıda bulunmadığı gibi '' Fıtık Boğulması'' teşhisini engelleyerek hayati tehlikeler ortaya çıkabilir.

Çocuk cerrahisi uzmanlarınca ve çocuklara özgü yöntemlerle yapılması gereken ameliyatlarda prensip, açık kalan kanalın kapatılmasıdır.

Ameliyat ne zaman yapılmalıdır?

İlhan Çiftçi;kasık fıtığı ameliyatı teşhis konduktan itibaren birkaç gün içerisinde yapılmalıdır.Yapılmadığı takdirde özellikle yeni doğan ve süt çocuklarında fıtık boğulması ve organ çürümesi gibi riskler ortaya çıkabilir.Bütün mesele işin ehli kişiler tarafından ve imkanları uygun hasteneler de yapılmasıdır.Yeni doğan ve çocuk yoğun bakım imkanlarının olduğu hastanelerde,çocukları uyutmaya alışkın anestezistlerin katkısıyla,çocuk cerrahisi uzmanlarınca yapılan bu tarz ameliyatların risk oranları sıfıra yakındır.

Çiftçi; Hidrosel adını verdiğimiz su fıtıklarında ise özel bazı durumlar dışında ameliyat için 1 yaşa kadar beklenebilir.Bu özel durumlarda ve erken ameliyata çocuk cerrahisi uzmanları karar verebilirler.

Göbek fıtıklarında genellikle 2 yaşa kadar beklenebilir. Fıtığın gittikçe büyümesi veya fıtık boğulmasının görülmesi erken cerrahi tedavi gerektirebilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyattan sonra yapılması gerekenleri şöyle belirtti.

Kullandığımız yara pansumanlarının su geçirmez özelliği olsa bile aşırı kirlenmemelerine dikkat edilmelidir. Alt bezi kullanan çocuklarda bu bez doktorunuzun tarif ettiği şekilde bağlanmalı,en iyisi sık aralarla değiştirilmelidir.

Operasyon sonrası ağrı kesici –ateş düşürücü ilaçlarla ciddi bir sorun yaşanmaz. Ameliyat sonrası ilk günlerde kasık ve torbada şişlik ve hafif morluklar olabilir, bunların birkaç hafta içerisinde geçeceğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Kadın

Selçuk Üniversitesi İlhan Çiftçi Selçuklu Anne Çocuk Kadın Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title