Haberler

CHP'li Gök: Cumhurbaşkanı Anayasa'ya Karşı Darbe Yapmaktadır

Chp Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Anayasa çalışmalarına karışmaması gerektiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı parlamenter sistemi ve kuvvetler ayrılığını koruyacağı maddeler halinde yer alan anayasayı çiğnemektedir. Cumhurbaşkanı Anayasa'ya karşı darbe yapmaktadır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gök, Meclis'te yaptığı basın toplantısında perşembe günü toplanacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu gündeme taşıdı. Meclis Başkanı'nın yeni Anayasa mektubuna bir mektupla karşılık verdiklerini anımsatan Gök, başkanlık sistemi tartışmalarının gölgesinde Anayasa çalışmalarının yürümeyeceğini ifade ettiklerini bildirdi. Gök, Anayasa çalışmalarında asıl muhataplarının Meclis Başkanı olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi üzerinden bu Anayasa çalışmalarını yürüteceği açıklamalarına Meclis Başkanı'nın cevap vermesini eleştirdi. Anayasa'nın yapılacağı yerin TBMM olduğunu belirten Gök, "Size ne Anayasa çalışmalarından Cumhurbaşkanı. Meclis Başkanı, AKP'li sözcüler, başbakan konuşmuyor; Cumhurbaşkanı konuşuyor. STK'ları topluyor. 'Miting yapacağız, kitap bastıracağız' diyor. Siz taraf mısınız bu işte Cumhurbaşkanı ? Anayasa'nın 7'nci maddesine göre yasama yetkisi TBMM'dedir, yetki devredilemez. 8'inci madde ise yürütme görevidir. Cumhurbaşkanı bir yandan yemin ettiği anayasayı çiğniyor. Bunu parlamenter sistemi ve kuvvetler ayrılığını koruyacağı maddeler halinde yer alan anayasayı çiğnemektedir. Anayasaya karşı darbe yapmaktadır Cumhurbaşkanı. Daha uzlaşma komisyonu toplanmamış, bir yol haritası olduğu ortaya çıkmamış. Hangi parayla yapacaksınız? Örtülü ödeneği mi kullanacaksınız, kitap bastıralım miting yapalım derken. Kaymakamlara talimat veriyor. Gerekirse mevzuatı dikkate almayın diyor. Kaymakamlara kanunsuz talimat veriyor. Kaymakamlara mevzuata, hukuka uygun davranmayın diyor. Böyle bir kepazelik söz konusu olmaz. Cumhurbaşkanı anayasada hukukun üstünlüğünde üzerine şal örtmüştür. Bunlara resmen darbe yapmıştır. Hukukun dışına çıkan her idarecinin yakasına yapışmak bizim görevimizdir" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANIN MECLİS'İN ÜZERİNDE VESAYET KURMASINA İZİN VERİLMEMELİ"

AK Partililere 'Başbakanınızı feda mı edeceksiniz?' diye seslenen Levent Gök, parlamenter sitemdeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bildirerek şunları söyledi: "Ben başbakanı merak ediyorum. Bu konuda ne diyor? AKP'lilere sesleniyorum. Başbakanınızı feda mı edeceksiniz? Karşımızda ciddiye alınacak bir öneri yoktur. Cumhurbaşkanı ve AKP'nin istediği Tayyip Erdoğan'a padişah yetkileri veren düzenlemelerdir. Türkiye'de 200 yıldan beri süren parlamenter rejimi bir kişi istedi diye bir gecede değişmez. Eksiklikler giderilebilir. Yasama organını yargı güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye bu tartışmaların ışığında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaprislerine onun beklentilerine onun istemleriyle dizayn edecek bir ülke değildir. Türkiye'deki bütün demokrasi güçleri bu konuda net tavrı ortaya koyacaktır. Son derece objektif bir şekilde Cumhurbaşkanının süreci sabote eden eylemlerine seyirci kalmayız. Meclis Başkanı da seyirci kalmamalıdır. Meclisin üzerinde bir vesayet kurmasına izin verilmemelidir. 'Siz bir kenarda oturun' demesini bekliyoruz Meclis Başkanı'nın, Cumhurbaşkanı'na." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Levent Gök Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title