Haberler

CHP'li Biçer'den Soma Davasıyla İlgili Çarpıcı Açıklamalar

Akhisar’da Soma davasını takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri ve maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in iş güvenliği sertifikası olmadığını itiraf ettiğini ve iki yıldır her ay düzenlenen iş güvenliği toplantılarına katılmadığını söyledi.

Akhisar'da Soma davasını takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri ve maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in iş güvenliği sertifikası olmadığını itiraf ettiğini ve iki yıldır her ay düzenlenen iş güvenliği toplantılarına katılmadığını söyledi.

Geçen yıl 301 işçinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin yaralandığı Soma maden kazasının ceza davasının üçüncü duruşmasının dördüncü oturumu, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 3 vardiyadan sorumlu maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in çapraz sorgusuyla devam ediyor. Mahkemeye verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Avukatların sorularının ardından yaşanan olayda kesinlikle hukuken olası bir kast olduğunun ispatlandığını belirten Biçer, şöyle konuştu: "Yani öngörülebilir, önceden belli olan, bile bile lades diyebileceğimiz önlenebilecek bir kazanın önlemler alınmadığı için gerçekleştiği kesinleşmiş durumda. İş güvenliğinden sorumlu maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, 3 vardiyanın amiri. Çok önemli bir pozisyonda. 3 vardiyanın bütün güvenlik sorumluluğu kendisinde olmasına rağmen kendisinin iş güvenliği sertifikası yok. İşe normal bir işçi olarak girdiğinde aldığı güvenlik eğitiminden sonra herhangi bir başka ek eğitim almamış. Kurumsal iş yerlerinde güvenlik sertifikası mecburidir. Yeni gelen işçilere kendisi eğitim verebilen noktada. İşin bir başka ilginç tarafı ayda bir kere toplanması gereken iş yeri güvenlik kurulu toplantılarına kendisinin iki yıldan bu yana katılmadığını ifade etti. Bunun nedenini bilmediğini söyledi. Son iki yıldır onun toplantı dışında bırakıldığını fakat bunun nedenlerini bilmediğini ve sorgulamadığını söyledi. İki yıldır toplantılardaki gelişmelerden haberi yok."

"BU KURUMDA TECRÜBE EĞİTİMDEN DAHA ÖNEMLİ"

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin kurumsallığı sorgulandığında çok vahim bir noktada olduğunu aktaran CHP'li Biçer, şunları söyledi: "Mehmet Ali Günay Çelik, iki yıldır tekniker ama kendisine bağlı mühendislerden daha fazla maaş alıyor. Dört yıllık fakülte mezunu mühendisler daha az maaş alıyor. Mehmet Ali Günay Çelik 3 bin 200 TL alırken, dayıbaşı dediğimiz insanlar 3 katı fazla maaş alıyor. Yani onlar yaklaşık 10 milyar lira maaş alırken, Mehmet Ali Günay Çelik 3 bin 200 TL, mühendisler daha düşük maaş alıyor. Avukatlar bunu sorguladı. 'Bu size normal geliyor mu, eğitim mi önemlidir yoksa tecrübe mi ?' diye sordular. O bu soruya kendisinin mühendislerden daha tecrübeli olduğunu, dayıbaşlarının da kendisinden daha tecrübeli olduğunu söyledi. Böyle olunca konu başka bir noktaya geliyor. Böyle bir işletmede eğitim önemli değil, yalnızca tecrübe önemliymiş gibi görünüyor. Kurumun kesinlikle kurumsal yapısının olmadığı net olarak ifade ediliyor."

Dayıbaşıların yaklaşık 10 milyar maaş almasının tek nedeni olduğunu anlatan Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar maaşlarından çok aldıkları primlerle ilgili. Yani biz bu olayın kaynağı olarak işçilerin üretime zorlanması olduğunu söylemiştik. Bütün ifadeler üretim zorlanması sonucu güvenlik zafiyetinin yaşanmasına neden olduğunu çok net olarak görüyoruz. Dayıbaşılar işçilerin ürettikleri kömür miktarından sürekli pirim aldığı için o üretimin sürekli artması yönünde baskı uyguluyorlar." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Tur Yıldız Biçer Ali Günay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title