Haberler

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir?

Güncelleme:

Türkiye'nin yüreğini dağlayan üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'i bıçaklayarak öldüren katil zanlısına psikologlar "Amok rahatsızlığı" teşhisini koydu. Gündemi sarsan olayla birlikte duyulan Amok rahatsızlığının ne olduğu merak konusu oldu. İşte hastalık hakkında bilinmeyenler.

Ordu'da 20 yaşında üniversite öğrencisi balerin Ceren Özdemir'in bıçaklanarak öldürülmesi Türkiye gündemini derinden sarstı. Yaşanan olay sonrası katil zanlısını yakalayan polisler zanlıyı psikologlar tarafından sağlık muayenesinden geçirdi. Katil zanlısına psikologlar tarafından "Amok rahatsızlığı" teşhisi konuldu. İşte herkesin merak ettiği hastalık hakkında bilinmeyen bilgiler...

İLK OLARAK GÜNEYDOĞU ASYA'DA ORTAYA ÇIKTI

18. yüzyılda Filipinler, Papua Yeni Gine ve Porto Riko'da bulunan ilkel kabilelerde görülen amok vakaları, coğrafi ve kültürel faktörlerin bir sonucu olarak kabul görmüşse de sonraki 2 yüzyıl boyunca amok oluşumları azaldı. Kabileler modernleşmeye başladığı için, şiddet içeren davranışlara yol açtığı düşünülen kültürel faktörler de ortadan kalktı.

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir

Çok tehlikeli sonuçlara yol açan bu hastalık ilk kez 1849'da psikolojik bir vaka olarak sınıflandırıldı. Amok ya da amok koşucusu terimi, Malezya dilindeki mengamok kelimesinden türemiştir. Mengamok sözcüğü ise, öfkeli ve çaresiz bir suçlama anlamına gelir.

DAHA ÇOK ERKEKLERDE RASTLANIYOR

Tayland, Endonezya, Malezya gibi Güney Asya ülkelerinde karşılaşılan amok, daha çok erkeklerde gözlemleniyor. Psikotik hastalıklar, kişilik ve duygudurum bozuklukları yaşayan kişiler amok durumu için risk altında olarak nitelendiriliyor.

Ceren Özdemir'in katil zanlısında ortaya çıkan Amok hastalığı nedir

Bu rahatsızlığın ortaya çıktığı kişiler genellikle psikotik bir geçmişe sahip olsa da, hayatı boyunca şiddet eğilimi göstermeyen kişilerde de amok sendromu görülebiliyor.

AMOK KOŞUSU: KARŞISINA ÇIKAN HER ŞEYİ ÖLDÜRME İSTEĞİ

Sendromu yaşayan kişiler, birden tehlike altında olduklarını düşünerek harekete geçiyorlar. Başlarına bir kötülük geleceğine inanıyorlar ve kaçmaya yani koşmaya başlıyorlar. Bu sırada bir trans halinde olan amok koşucusu, önüne kim çıkarsa öldürmeye hazır oluyor.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Ceren Özdemir Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (15)

hatun:

bu onu bir kurtuluş sebebi olarak görebilir hani sonuçta HASTA ya!! o yuzden bu katile ve bunun gibi katillere asla hatalık toleransı göstermesin adalet bekçileri. . . . .

25
1
yanıtYanıtla
Muhtar:

''Hastadır, cezaî ehliyeti yoktur'' demeye zemin hazırlıyorlar. . .

15
0
yanıtYanıtla
Recep34:

Kızın öldürülmesi için salınmış olabilir artık adalete güvenimiz yok

11
2
yanıtYanıtla
ÖĞRETMEN:

Stefın Zweigin Amok Koşucusu adlı kitabını okuyun. Anlarsınız.

6
2
yanıtYanıtla
yuh:

hasta diye yutturup çıkartacaklar bari adam gibi yalan atın şerefsiz av seçmiş takip etmiş vb. gerizekalılar yuh

7
0
yanıtYanıtla
GERÇEKÇİOL:

İGNEYLE İDAM EDİN GİTSİN ADAMADA YAZIK HASTA İŞTE!

6
0
yanıtYanıtla
Bahar:

Amok koşusu karşısına cıkan herşeyi öldürme isteyi de neden bu gücsüz leri secio popo korkusu var demek neyse bence bu piskologlar bi piskologa görünsün

1
0
yanıtYanıtla
Vatandas:

Kadın olmanıza rağmen birçok kişiden mertsiniz, bravo Bahar Hanım. ??

yanıt0
yanıt0
OKEY:

NE AMOKU BU BIRAKIN BU ISLERI KATILIN CEZADAN KURTULMA HIKAYESI BU

0
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

amok muş inanırsan. fiziksel olarak kendisinden zayıf birini seçecek kadar akıllı ama. bence ücretsiz savunma teknikleri eğitimleri verilmeli

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title