Haberler

    Buket Uzuner'den Atiye dizisine "intihal" davası

    Güncelleme:

    Yazar Buket Uzuner, yapımcılığını OG Prodüksiyon'un üstlendiği, Netflix'te yayınlanan Atiye dizisi için intihal davası açtı.

    Yazar Buket Uzuner, yapımcılığını OG Prodüksiyon'un üstlendiği, Netflix'te yayınlanan Atiye dizisi için intihal davası açtı.

    İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde açılan davanın gerekçesinde Uzuner'in 'Tabiat Dörtlemesi' olarak bilinen 'Su', 'Toprak', 'Hava', 'Ateş' adlı romanlarının hepsinde ana karakter olan 'Defne Kaman' ve anneannesi 'Umay Nine'nin dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı belirtildi. Uzuner de bu davanın Türkiye'de yaygın olan edebi intihaller için bir örnek teşkil edeceğini ve bundan sonra fikir hırsızlığının zorlaşacağını umduğunu belirtti.

    Yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok bilinen bir teknik konudur. 'Atiye' dizisinin senaryosu, Buket Uzuner'in 'Defne Kaman'ın Maceraları – Toprak' romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulduğu 'Atiye' dizisi, yazarın 'Su', 'Hava' ve aynı serinin yazmakta olduğu 'Ateş' adlı eserlerine karşı bir fikri ihlalidir."

    Daha önce de yazar Şengül Boybaş, 'Dünyanın Uyanışı' adlı romanından esinlenilerek çekilen dizinin ön jeneriğinde, fragman, afiş gibi tanıtımlarında eserine ve ismine yer verilmediğini belirterek OG Prodüksiyon şirketine dava açmıştı.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Buket Uzuner Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title