Haberler

Bizim Hesabımız Yedi Düvelle"

"Sevda Kuşun Kanadında" dizisinin genel yönetmeni Mesut Uçakan, "Dizide dönemin solcularını, sağcılarını ve kavgaya girmeyen Müslüman gençleri ele alıyoruz.

SALİHA ÖZDEMİR - "Sevda Kuşun Kanadında" dizisinin genel yönetmeni Mesut Uçakan, "Dizide dönemin solcularını, sağcılarını ve kavgaya girmeyen Müslüman gençleri ele alıyoruz. Hepsine önce insan olarak bakıyor, uluslararası emperyalizme yenildikleri tarafları anlatmanın yanı sıra, doğru durdukları tarafları, yanlış yönlerini de adaletli bir şekilde ekrana yansıtmaya çalışıyoruz. O dönem yedi düvel bize saldırıyordu, belki bunun bu kadar ayırdında değildik. Şu anda çok somut bir şekilde o yedi düvel karşımızda dikiliyor. Kısacası bizim hesabımız yedi düvelle." dedi.

Türk Sinemasının unutulmazları arasında yer alan "Kavanozdaki Adam" dizisi, "Yalnız Değilsiniz","Kelebekler Sonsuza Uçar", "Reis Bey" gibi filmleriyle hafızalara kazınan yönetmen Mesut Uçakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sinemadaki iddiasını öldüreceği endişesi ile uzun yıllar dizi sektöründen uzak durduğunu, sektörün geliştiğini gözlemleyince de yeniden diziye yöneldiğini söyledi.

Uçakan, yeni dizisinin başlangıç serüvenini şöyle anlattı:

"Bir misyon dizisi diye tanımlayabileceğimiz 'Yedi Güzel Adam'ı seyrederken aklıma bugünkü iktidarı oluşturan kadronun gençlik dönemi geldi. O dönemler bizim de sinemaya büyük bir dava aşkı ile girdiğimiz yıllardı. TRT Genel Müdür Yardımcısı sevgili İbrahim Eren de konuya çok sıcak yaklaşınca projenin serüveni başladı."

Uçakan, "Sevda Kuşun Kanadında" dizisinin 1960-1970'li yıllarda, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) etrafında toplanan, çoğunluğu imam hatip kökenli gençleri ele aldığını kaydetti.

- "Kavga yerine, dava peşinde koşan gençleri anlatacağız"

"Dizide anlatacağımız gençlerin o dönem statükoya karşı başkaldırıları vardı" diyen Uçakan, şu bilgileri verdi:

"O döneme bakanlar iyi bilirler, anarşik bir ortamdı. Bu dindar gençler anarşiye kaymamaya özen gösteren, milli bir dava peşinde koşan ve mesleğinde mükemmel olma çabası içerisinde olan bir zihniyeti sergiliyordu. Yoğunlukla imam hatip kökenli olan bu gençler, yine bir gençlik örgütü olan MTTB etrafında kümelenmişlerdi. MTTB, Necip Fazıl Kısakürek'in sinerjisiyle doluydu. Ayrıca, Mehmet Zahit Kotku gibi kanaat önderlerinin, Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Kadir Mısıroğlu, Nurettin Topçu, Şule Yüksel Şenler, Nuri Pakdil gibi pek çok fikir ve sanat adamlarının da güç kattığı bir mekandı. Anadolu'nun dört bir tarafında da şubeler açmıştı."

Filmografisindeki pek çok yapımın Türk sinemasında bir ilk olduğuna dikkati çeken Uçakan, "başörtüsü dramı", "faili meçhul cinayetler", "yargıyı yargılamak", "Cumhuriyet tarihin eleştirisi" gibi konuların ilk kez kendi filmlerinde gündeme geldiğini hatırlattı.

- "Sessiz devrim yaptılar"

Yönetmen Uçakan, "1968 döneminin hep sol jargondan anlatıldığını gördük." düşüncesini paylaşarak, şöyle konuştu:

"Oysa, asıl anlatılması gereken bu imam hatip neslinin, MTTB gençliğinin serüveniydi. O dönemde, sağ-sol birbirlerini öldürürken, bu gençler kendilerini önce mükemmel birer insan olarak, birer bilge olarak geliştirmeyi, mesleklerinde estetik ve teknik olarak çok iyi olmayı hedeflemek suretiyle bir medeniyete talip oldular. Ama anarşiye kaymadan, haklarını demokratik yöntemlerle aramayı tercih ederek… O zamanlar tahrikçiler bu gençleri pasiflikle suçluyorlardı, bugün bu duruşun ne sonuçlara yol açtığını görüyoruz. Bugünün iktidarı onlar. Verdikleri mücadele ortada. Toplumda ciddi manada sessiz bir devrime yol açtılar."

"O dönem anarşiye yönelmeyenlerde, kültürel bir başkaldırış vardı." diyen Uçakan, "Yazıyla, konferanslarla, açık oturumlarla statükoya karşı kültürel, siyasi ve sanatsal üç başkaldırı vardı. Kültürel başkaldırı beraberinde güçlü fikir adamları, gazeteciler, yazarlar yetiştirdi. Siyaset ise malum, uç verdi. Sanatsal duruş da, şiiri, yazıyı, tiyatroyu, sinemayı baz alırsak, daldı çıktı, düştü kalktı, tiyatro çok fazla kendini gösteremedi, ama sinema toplumun dönüştürülmesine katkı sağlayan önemli eserler bıraktı." ifadelerini kullandı.

Uçakan, dizinin konusu itibariyle televizyon tarihinde bir ilk olacağının altını çizerek, ilk olmanın getirdiği eksiklikleri ve yanlışlıkları cesaretle göğüsleyerek dönemi ekrana taşımaya çalışacaklarını vurguladı.

"Toplum, milli heyecanımızı taşıyan dizilere ilgi gösteriyor"

Uçakan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sinemaya desteği çerçevesinde çalışmalar yapıldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bana göre daha büyük fonlar oluşturulmalı, özellikle yakın ve uzak tarihimizin büyük sinema filmleri çekilmeli. Bilhassa TRT'nin büyük bir cesaretle, pek çok riski de göğüsleyerek başlatmış olduğu bir takım hareketlerden sitayişle söz etmek lazım. Mesela 'Diriliş' dizisi toplumu kasıp kavurdu. Bu da milli heyecanımızı taşıyan dizilerin toplumda da çok büyük ilgi göreceğini bir kere daha gösterdi bize. Tıpkı rahmetli Yücel Çakmaklı'nın 1970'deki 'Birleşen Yollar'ına, benim 'Yalnız Değilsiniz'e, Mehmet Tanrısever'in 'Minyeli Abdullah'ına gösterilen ilgi gibi."

"Mevcut dönemde, toplumdaki kozmopolitleşme sürecinin, yozlaşmanın son dönemde yaşanan siyasi olaylarla farklı bir döneme doğru evrilmeye başladığını söyleyebiliriz." şeklinde konuşan Uçakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim çıktığımız dönemde fikri kargaşadan, geri kalmışlıktan nasıl çıkacağız diye sancı çeken, ideolojik çatışmalar, fikri tartışmalar ve doğum sancıları çeken bir nesil vardı. Genelde solcuların ve ülkücülerin sesi çıksa da azınlıkta da olsa, İslam ahlakını ve adaletini mihenge oturtan dindar bir çevre oluşması dikkat çekiyordu. Bizler o çevreden çıkarak filmler çektik büyük ilgi gördü. Daha sonra toplum bilhassa 28 Şubat'tan sonra kozmopolitleşti, dünyevileşti ve biz sektörden uzak kaldık. Ama şimdi, ülkeye çekilen operasyonların milleti dini ve milli duygulara daha fazla sürüklediğini milletin yine milli duygularla dolmaya başladığını görüyoruz. Bu tür dizilere artık çok büyük ihtiyaç var."

Uçakan, dizinin senaryosu için döneme tanık olan 40'a yakın kişiyle söyleşi yaptıkları bilgisini vererek, kendi tanıklıklarını da diziye aktaracağına değindi.

- "Her kesimi adaletli bir şekilde ekrana yansıtacağız"

Dizide yansıtılacak karakterlerin isimlerinin çoğunun gerçek isimleri olmayacağını söyleyen Uçakan, şunları aktardı:

"O günleri yaşayan isimlerin genelde gerçek isimleri olmasın dedik ama seyirci diziyi izlerken "A, bu şu, şu şuna benziyor" diyebilir. Karşılarına siyasi portrelerden, sanatsal çabası olan arkadaşlarımızdan bazı tanıdık isimler çıkacaktır. Bunun yanında, dönemin Üstad Kısakürek, Mehmed Zahit Kotku, Necmettin Erbakan gibi bariz isimleri gerçek isimleriyle verdik."

Uçakan, dizinin oyuncular da dahil yaklaşık 200 kişilik kalabalık bir ekiple çekildiğini ifade ederek, figürasyonla birlikte yaklaşık bin kişiyi bulan zengin bir çalışma olduğunu belirtti.

Dizinin beğenilmesi temennisinde bulunan Uçakan, "Dönemin solcularını, sağcılarını ve kavgaya girmeyen Müslüman gençleri dizide ele alıyoruz. Hepsine önce insan olarak bakıyor, hepsinin, uluslararası emperyalizme yenildikleri tarafları anlatmakla birlikte, doğru durdukları tarafları, yanlış taraflarını da adaletli bir şekilde ekrana yansıtmaya çalışıyoruz. O dönem yedi düvel bize saldırıyordu, belki bunun bu kadar ayırdında değildik. Şu anda çok somut bir şekilde o yedi düvel karşımızda dikiliyor. Kısacası bizim hesabımız yedi düvelle." diye konuştu.

Dizi, 29 Nisan Cuma saat 20.00'da TRT 1 ekranında izleyiciyle buluşacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mesut Uçakan İbrahim Eren Reis Bey Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title