Haberler

Bazı Belediyelere Yönelik Soruşturma Süreçleri

Sedat Gök - Belediye Başkanları Birliği Başkanı ve eski Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, bazı belediyelere yönelik soruşturma süreçlerine ilişkin, "Belediye personeli kafileler halinde gözaltına alınıyor.3-5 gün sonra da bunların büyük"...

Sedat Gök - Belediye Başkanları Birliği Başkanı ve eski Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, bazı belediyelere yönelik soruşturma süreçlerine ilişkin, "Belediye personeli kafileler halinde gözaltına alınıyor. 3-5 gün sonra da bunların büyük çoğunluğu serbest bırakılıyor. Bu görüntü, belediyeleri zaafa uğratır" dedi.

Çuhadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kurulan birliğin yapısına, Türk Parlamenterler Birliği'nin tüzüğünü adapte ettiklerini söyledi.

Türk Parlamenterler Birliği ile Türk İdareciler Derneği gibi dernek statüsünde olduklarını dile getiren Çuhadar, yönetim kurulunda, Türkiye'nin her partisi ve her bölgesinden hem eski hem de mevcut belediye başkanları bulunduğunu anlattı.

Çuhadar, iktidarda olsun, muhalefette olsun çeşitli siyasi partilere mensup başkanların yönettiği bazı belediyelerle ilgili operasyon, soruşturma ve yargılama süreçlerinin devam ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Belediye personeli kafileler halinde gözaltına alınıyor. 3-5 gün sonra da bunların büyük çoğunluğu serbest bırakılıyor. Bu görüntü, belediyeleri zaafa uğratır. Zaten belediyelerde çalışan maaşları düşük. Ehliyetli ve liyakatli personel bulmakta zorlanıyorlar. Yargı süreci nasıl işliyor, bulgular nasıl bilmiyorum ama bu şekilde operasyonlarla içeri alınmaları doğru değil. Haftada 7 gün 24 saat, beşikten mezara kadar hizmet veren belediye personelinin böyle kafileler halinde alınmasını doğru bulmuyoruz. Bunda daha dikkatli olunması gerekir. Çünkü belediye hizmetleri, kesintisiz hizmetlerdir ve aksamaya tahammülü yoktur. Bir evin kanalizasyonu tıkansa o evde günlük hayat felç olur. Bunu ilgili yerlere şifahi olarak ilettik ve daha hassas olunmasını istedik. İnşallah bunun devamı gelmez."

-"Genellikle elmanın kurdu içinden olur"-

Operasyonlara yol açan şikayetlerin çoğunun, belediye başkanının partisinden kişilerce yapıldığını savunan Çuhadar, bunu yaşayan arkadaşları bulunduğunu belirtti.

Çuhadar, belediye başkanının ayağını kaydırmak, koltuğunu bir şekilde boşaltmak gibi nedenlerle şikayetlerde bulunulduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:

"Genellikle elmanın kurdu içinden olur. Burada partizanlık yapıldığını tahmin etmiyorum. Başkanların koltuğunda gözü olan kişiler, belge sızdırarak, iftira ve karalama kampanyaları yaparak, ayaklarını kaydırmaya çalışıyor. Bu durum günümüze mahsus değil, geçmişten bu yana hep böyle olmuştur. Bu operasyonlar kimseye bir fayda getirmez. Bu, tecrübeyle sabittir. Belediyeler çalıştıracak adam bulamazken başkanın, personelin heyecan ve hevesini kıracak operasyonlarda daha dikkatli olmak gerekiyor."

-Büyükşehir belediyeleriyle ilgili düzenleme-

Türkiye'de bir yapısal reform dönemi yaşandığına işaret eden Çuhadar, son yasal düzenlemeyle 16 olan büyükşehir belediyesi sayısının 29'a yükseldiğini hatırlattı.

Bu kapsamda bin 591 belde belediyesinin kapatıldığını bildiren Çuhadar, şunları kaydetti:

"Bundan 30 yıl önce Türkiye nüfusunun yüzde 75 civarında bir oranı köylerde yaşıyordu. Şimdi bu durum tersine döndü. Artık yüzde 76'ı şehirlerde yaşıyor. Birçok köyümüz ve beldemiz boşaldı. Bir yapısal reform gerekiyordu. Hatta biraz da geç kalınmış bir reformdur. O bakımdan bu yasayı çok önemsiyoruz. Bu yasa, Türkiye nüfusunun yüzde 70'inden fazlasını doğrudan ilgilendiren bir yasa. Bu yasa, yeni kamu kurumları, yeni bir yapılanma getiriyor. İnşallah sıkıntılı bir dönem yaşanmaz ve kolay bir adaptasyonla yapılanma tamamlanır. Kamu kurumları doğar, gelişir, büyür, hizmet vermeye başlar. Yeni kurulan kamu kurumlarında bu yeni kuruluşun sıkıntıları yaşanır. Belediye hizmetlerinin gecikmeye tahammülü yoktur. O bakımdan hızlı hizmet üretecek yeni bir belediye yapısının acilen oluşturulması lazım."

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Davut Çuhadar Osmaniye Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title