Haberler

Bayburt 'Vefalı' Leylek, Bu Yıl da Göç Etmedi

'Vefalı' leylek, bu yıl da göç etmediBayburt'un Arpalı beldesine 2002'de gelen leylek, 17 yıldır cami kubbesindeki yuvasından ayrılmıyor.

'Vefalı' leylek, bu yıl da göç etmedi

Bayburt'un Arpalı beldesine 2002'de gelen leylek, 17 yıldır cami kubbesindeki yuvasından ayrılmıyor. Vatandaşların 'Vefalı' adını koyduğu ve belediyenin de logosunda kullanılmaya başlanan leylek, bu yıl da kış aylarına rağmen göç etmedi. Arpalı Belediye Başkanı Şadi Terzi, Leylekle beldemiz bütünleşti. Ona çok alıştık dedi.

Bayburt'un Arpalı beldesine 17 yıl önce göç eden bir çift leylekten biri, yuva kurarken çarptığı elektrik tellerinde akıma kapılarak öldü. Diğer leylek ise yakındaki Merkez Camisi'nin kubbesine yeni yuvasını kurdu. Yıllardır yuvasından göç etmeyen ve yöre sakinlerince 'Vefalı' adı konulan leylek, yörenin yanı sıra belde belediyesinin de simgesi oldu. Arpalı Belediyesi de 3 yıl önce logosunda leylek figürü kullanmaya başladı. Leylek bu yıl da, bölgedeki kış aylarına rağmen göç etmedi, cami kubbesindeki yuvasını terk etmedi. Beldeyle özdeşleşen vefalı leyleği, dışarıdan pek çok ziyaretçi de merak edip görmeye geliyor. Vefalı leylek, son günlerde ziyaretçilerin artmasıyla, beldenin tanıtımı ve turizmine önemli katkı da sunuyor.

'ONA ÇOK ALIŞTIK'

Arpalı Belediye Başkanı Şadi Terzi, de beldeyle bütünleşen leyleği görmeye gelenlerin de olduğunu belirterek, Leylek 17'inci yılında da bizimle beraber. Önceki yıl leyleğin yuvasını değiştirdik kubbede çürümeler olmuştu, kubbeyi değiştirdik, ona farklı yerde yuva yaptı. Yaptığımız kubbeye yerleşmedi yuvayı söktükten sonra leylek tekrar oraya yerleşti. Turizme katkısı oldu. Merak edenler beldemizi ziyaret etmek isteyenler onun için sırf gelen de oluyor. Leyleğin yerini soruyorlar. Bu leyleğin vefasını gördük vefalı leylek olarak beldemizle birlikte özdeşleşti ve şu anda da gördüğünüz gibi belediyemizin logosunda leylek figürü var. Ona çok çalıştıkö dedi.

'O ARTIK BİZDEN BİRİ'

Belde sakinleri çok alıştıkları leyleği çok da sevdiklerini söylerken, cami cemaati d, yörelerini mesken tutan leylekle bütünleştiklerini, ona çok alıştıklarını ifade etti. Köy sakinlerinden Metin Çetin ise, Leylek eşinin vefatından sonra ilçeden ayrılmayan arpalının vefalı leyleği ismiyle anılıyor. Kendisine de eş edindi. Belediyenin logosunu alacak kadar seviyoruz. Alıştık ona. Bazen onu göremeyince arayıp sorarız 'acaba ne oldu başına bir hal mi geldi' diye. O artık bizden biri diye konuştu.

KUBBEDE TADİLAT ERTELENMEŞTİ

Öte yandan beldede önceki yıl, yuvanın bulunduğu Merkez Camisi'nin zamanla yıpranan kubbesinde planlan tadilata, leyleğin yuvasını terk edeceği düşünülerek başlanamamıştı. Ancak cami yönetimi, kurşun alaşımla kaplı kubbedeki yıpranmanın boyutunun büyümesi üzerine onarım kararı alıp, tadilat çalışmalarına başlamıştı. Bu sırada yuvasını terk eden ve onarım süresince çevredeki binaların çatılarında konaklayan Leylek, çalışmaların tamamlanmasıyla yenilenen kubbedeki yuvasına geri dönmüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şadi Terzi Bayburt Arpalı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title