Haberler

Balıkesir'de, "Kerkük" Gecesi

Balıkesir'de Düzenlenen, "Kerkük" Gecesine Katılan Erciyes Üniversitesi Dekanı ve Irak Türkmen Cephesi Kurucularından Prof. Mahir Nakip, Musul ve Kerkük'teki Türkmenlerin Son Durumlarını Anlattı.

Balıkesir'de düzenlenen, "Kerkük" gecesine katılan Erciyes Üniversitesi Dekanı ve Irak Türkmen Cephesi Kurucularından Prof. Mahir Nakip, Musul ve Kerkük'teki Türkmenlerin son durumlarını anlattı.

Balıkesir Türk Ocakları Gençlik Kollarının hazırladığı, "Kerkük Gecesi", Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kısa bir açılış konuşması yapan Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı İsmail Acar, "Atatürk, Kerkük için, 'Hasretim, mutlaka alacağım' demiştir. Kerkük, Türkiye'nin tam bir parçasıdır" dedi.

Erciyes Üniversitesi Dekanı ve Irak Türkmen Cephesi Kurucularından Kerkük doğumlu Mahir Nakip yaptığı konuşmada Irak'ta gelişen olayların Türkiye'nin dış politika meselesi olmadığını, tam aksine iç politika konusu olduğunu söyledi. Irak'taki Türkmenlerin, Türkiye'ye büyük bir saygı duyduğunu belirten Nakip, "Irak'taki Türkmenlerin yüzde 95'i Azeri Türkçe'si ile konuºur. Yazarken de İstanbul Türkçe'si ile yazar, bu, Anadolu'ya bağlılığın simgesidir" dedi.

2003 yılında Türkiye'nin Irak'a girişinin istenmediğini fakat buna karºılık Türkiye'nin Irak'ta etkin bir güç olması gerektiği görüşünde olan Prof. Mahir Nakip, Türkiye'nin sınırlarına herkesin saygı duyması gerektiğini söyledi. Nakip, "Sevr anlaşmasını telaffuz eden karşımıza dikilmiş demektir. Türkiye'nin ne geçmişte ne de bugün Musul'da gözü olmamıştır. Türkiye, tarihinde hiçbir komşusu ile ters düşmemiş, bölgesinde daima barışın simgesi olmuştur" dedi.

Kuzey Irak'ta ki son durum hakkında da bilgi veren Prof. Mahir Nakip, sözlerini şöyle sürdürdü; "Kuzey Irak tam bir kargaºa içinde. Bölgedeki 180 bin peşmerge maaşlarını Bağdat'tan alır. Amerika'dan gelenler cabası. Irak'ta güç olabilmeniz için silahlı gücünüz olması gerekir. İkinci olarak maddiyat gereklidir. Bugün Kürt grupların elinde bunların hepsi var, fakat, Türkmenlerde yoktur. Kerkük'teki temel sorun petroldür. Kerkük petrolleri dünya rezervinin yüzde 4'dür. Diğer bir çok yerde petrolü çıkarmak masraflı iken, Kerkük'te bir varil petrolü çıkarmanın maliyeti 1 dolardır. Çünkü yeryüzüne en yakın petroller Kerkük'tedir. Kısacası Kerkük'ün geleceği, Irak'ın geleceğidir. 2003 yılında 700 bin olan Irak nüfusu bugün 1 milyon 100 bin civarındadır. Kandırılan işsiz kişileri buraya getirdiler. Onlara burası Kürdistan olacak, bekleyin o zaman size iş verilecek dediler. Türkiye zalimin karºısında, mazlumun yanında olmalıdır, Irak'taki mazlumlar ise Türkmenlerdir. Kara harekatında önemli olan 20 tane satılmış PKK'lının öldürülmesi değil, Türk ordusunun Kuzey Irak'ta olmasıdır." Kerkük Gecesi etkinliğine Balıkesir'in tanınmış ozanı Nimet ve solist Gülseren Yiğit'in türküleri renk kattı. Türkmen pilavı ikram edilen davetliler, türkülerle coştu.

(BD-YU-) 25.02.2008 19:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title