Haberler

Antalya Ahmetler Kanyonunda Hes Zaferine Aşureli Kutlama

Güncelleme:

Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçeleri sınırlarında üç köyü kapsayan Ahmetler Kanyonu Karpuz Çayı üzerinde yapılması planlanan HES projesiyle ilgili yargının iptal kararı, aşureyle kutlandı.

Akseki İlçesi'nden başlayıp Manavgat İlçesi'ne devam eden Karpuz Çayı ve bu çayın geçtiği Ahmetler Kanyonu'nda inşa edilmesi kararlaştırılan Kanyon Regülatörü ve HES Projesi hakkında Antalya Valiliği, 31 Aralık 2009 tarihinde 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Şirket çalışanlarının inşaat araçlarıyla birlikte köye gelmesiyle HES projesinden haberdar olan Ahmetler köylülerinin yanı sıra Karpuz Çayı'nın sınırlarından geçtiği Gençler ve Güçlüköy sakinleri direniş sergiledi. HES alanında kurdukları çadırlarla inşaat işçilerini sokmayan ve zaman zaman da müdahaleyle karşılaşan köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne de dava açtı. Mahkeme HES projesini iptal etti.

KÖYLÜLERE DESTEK VEREN PROF. DA KATILDI

Ahmetler, Güçlüköy ve Gençler köyleri sakinleri, HES projesini iptal eden mahkeme kararını, köyde düzenlenen aşure günüyle kutladı. Aşure gününe hukuki süreçte, HES projesinin bölgede telafisi imkansız zararlar vereceği yönünde bilimsel rapor hazırlayan ve köylünün mücadelesine büyük destek veren Prof. Dr. Doğan Kantarcı, dava avukatları, bazı çevre örgütlerinin temsilcileri, köylüler ve direnişin sembolü köylü kadınlar katıldı.

KARAR HAKLILIĞIN TESCİLİ

Köylüler adına açıklamada bulunan Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Mustafa Koç, sabrın sonu adaletse adaletin yerini bulduğunu söyledi. Mahkeme kararının haklı olduklarını tescil ettiğini vurgulayan Mustafa Koç, Bu karar kararlılığın, sabrın ve hak mücadelesinin sonucudur. Yargının kanyona sahip çıkarak Ahmetler'i, Güçlüköy'ü ve Gençler'i haklı bulması bu ülkenin bir kazanımıdır. Bu karar hepimize kutlu olsun dedi.

'YURT SAVUNMASI GİBİ İŞGALE KARŞI DİRENDİLER'

Buradaki köylülerin 700 yıldır bu derenin suyunu içtiğini ve sularının birilerine satıldığını sonradan öğrendiklerini belirten Mustafa Koç, çaresizlik içinde köylünün ayağa kalktığını, dört kez iş makinelerinin geldiğini ve her defasında da geri göndermeyi başardıklarını dile getirdi. Bu süreçte kanyonda köylülere ateş edildiğini, coplandıklarını, kadınların üstüne iş makinelerinin sürüldüğünü, biber gazı bile yediklerini belirten Koç şöyle konuştu Ancak dört defa geldikleri gibi gittiler. Ahmetliler, en önce kadınlar olmak üzere birlik olup karşı çıktılar. Dövüldüler, sövüldüler, yaralandılar ama yılmadılar. Sonunda nöbet çadırı kurup kanyonu beklemeye başladılar. Adeta yurt savunmasında olduğu gibi yaşam alanlarını tehdit eden bu işgale karşı direndiler.

BAŞKA DERENİN SUDEBİSİ OYUNUNU BOZDULAR

Dava sürecinde 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilen raporda skandal bir olaya şahit olduklarını kaydeden Mustafa Koç şunları anlattı Bu projede bir hile var dedik. Projenin 150 kilometre ötedeki Gazipaşa'daki Bıçkı Deresi'nin suyunun da eklenerek debi yüksek gösterilerek kabul edildiğini kanıtladık. Bugün buraya gelinmişse, kanyonda nöbet bekleyen Ahmetlerli kadınlar ve tek yumruk olan bütün köylüler kadar onları yalnız bırakmayan, her durumda destek olan, zor doğa koşullarında bile kanyonu ziyarete gelen on binlerce insanın desteğiyle olmuştur. Kanyonun kurtarılması sürecinde Ahmetler'e gelerek, ya da yurdun dört bir yanından gönül vererek destek olan herkese köylüler ve yeşil doğamız adına teşekkür ediyoruz. 'KENDİ MİLLETİMİZE SOYKIRIM'

Türkiye'de 2 bin köyde nehir tipi HES ruhsatı verildiğini belirten Prof. Dr. Doğan Kantarcı da şunları söyledi

2 bine yakın köyün siz sularını keserseniz bu insanlar ne yapar Hayvancılığını, tarımını nasıl yapar, o suyu kullanamaz. Çünkü su hakkı verilirken bir derenin A noktasından, bitimindeki B noktasına kadar tüm su hakkı kullanımı veriliyor. Böyle yapılırsa o sudan balık da avlanamaz, bir maşrapa su da içemezsiniz. Eğer siz 2 bine yakın köyün nehirlerine HES projeniz varsa, o zaman Türkiye'nin dağlarındaki köylüleri indirme projeniz var demektir. Bu kendi milletimize soykırım uygulamaktır. Böyle bir soykırım hakkımız yok. Biz milletimizi, dağlarımızı savunuyoruz. Halkımız da atalarının mezarlarını, kendi yaşam alanları, evleri, vatanlarını savunuyor. Bu yiğit insanlar işte bunu yapmışlardır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güçlüköy Manavgat Akseki HES Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title