Haberler

Almanya'daki Türk Sivil Toplum Örgütlerinden Teröre Kınama

Almanya'daki Türk Sivil Toplum Örgütleri, Türkiye'deki Terör Olaylarını Kınayarak Ortak Bir Basın Bildirisi Yayımladı.

Almanya'daki Türk sivil toplum örgütleri, Türkiye'deki terör olaylarını kınayarak ortak bir basın bildirisi yayımladı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de toplanan kuruluşlar başta AB ve ABD büyükelçilikleri olmak üzere, elçiliklere kınama bildirisi yollama kararı aldı. Büyükelçilikleri ziyaret ederek hassasiyetlerini aktaracak olan kuruluş temsilcileri Almanya genelinde terörü kınama yürüyüşü organize etmeyi planlıyor.

Berlin Türk Cemaati, DİTİB, Milli Görüş, Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB), İslam Federasyonu, Almanya Türk Toplumu (TGD), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Alperen Ocakları, Berlin Türk Okul Aile Birliği, Türk Alman İşverenler Birliği (TDU), Berlin Türk Spor ve daha birçok sivil toplum kuruluşu ortak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, PKK'nın terör örgütü olarak tanınması ve adlandırılmasına dikkat çekildi. Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin sekteye uğratıldığı belirtilirken,

Türk sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin de Almanya ve Avrupa genelinde genişletilerek devam ettirileceği aktarıldı.

Öte yandan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) temsilcisi Halim Uslu, Almanya'nın resmi politikasında değişiklik talebinde bulundu. Uslu, "Hepimiz üzüntülüyüz. Biz burada yaşayan Türkler olarak, her şeyden önce Türk kökenliyiz. Avrupa vatandaşı olabiliriz. Ama bizim Türkiye'ye tabii bağlarımız vardır. Orada cereyan eden hadiselere ilgiliz kalmamız mümkün değildir. Bu duyarlılığı içimizde, vicdanımızda hissediyoruz ve terörü hep birlikte kınamak zorundayız diyoruz. Burada farklı görüşlerde

olabiliriz. Farklı misyonları temsil edebiliriz. Ancak bu bizim ortak hassasiyetimizdir. Bu ortak hassasiyeti de Avrupa'da yaşayan Türkler olarak oluşturmak zorundayız. Bizler bu ortak hassasiyetten dolayı hep beraber bir araya geldik ve terörü hep bir ağızdan kınıyoruz" dedi.

AB ülkelerinden beklentinin PKK terör örgütünün kınanması olduğunu ifade eden Uslu, "Bu cereyan eden hadiselerin terör kapsamı içinde net bir şekilde değerlendirmesini bekliyoruz. AB ve ABD'nin yapılan hareketleri kınamasını bekliyoruz. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in basın açıklamasını okudum ve ben bu açıklamada bir eksiklik hissediyorum. Net olarak konunun hadisenin adını koymaktan kaçınır bir ifade kullanmışlar. Bizler bunun bir insanlık ayıbı olduğunu ve insanın da bunu

vicadanında değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. PKK'nın bir terör örgütü olarak adlandırılması lazım. Biz bunu talep ediyoruz" diye konuştu.

Berlin Türk Okul Aile Birliği'nden Ahmet Yılmaz ise "Kürt ve Türk'ün Türkiye'de kardeş olduğunu" vurgularken, Almanya'da bu konuda eylemler yapacaklarını duyurdu. Yılmaz, "Terör örgütü PKK'nın tutumunu şiddetle kınama adına buraya geldik. Terörün karşısında olduğumuzu içinde yaşadığımız ülkede, siyaseti devlet ve sanat camiasına anlatmak istiyoruz. Dünya kamuoyunun hareketlenmesini amaçladığımız için bir araya geldik. Eylem ve söylemlerimizi birleştirmek istiyoruz. Berlin Türk Şehitlik Camii'nde toplu

bir cenaze namazı kılıp, arkasından şehitlerimiz için mevlit okutacağız. Ülkemize, milletimize başsağlığı diliyoruz. Biz Berlin'de buğün ilk adımı attık. Bir çığ gibi bunun büyümesini istiyoruz" dedi.

Almanya'da bulunan tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getireceklerini belirten Yılmaz, "Almanya genelinde, terör konusundaki sivil insiyatifin duruşunu ve kararlığını yayarak devam ettirmek istiyoruz. Almanya'daki etkin ve yetkili kişilerle hem kurumsal hem de bireysel olarak protesto mektuplarının yönlendirileceğini kararlaştırdık. Artı önümüzdeki günlerde Almanya ve Avrupa'da ses getirecek bir merkezde hep birden koordine edeceğimiz bir yürüyüşü de gerçeklereceğiz" şeklinde konuştu.

Yılmaz'ın ardından sözü alan Berlin Türk Cemaati Başkanı Tacettin Yatkın, Almanya resmi kurumlarından talepleri olduğunu ifade etti. Yatkın, "Almanya'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek ülkemize yapılan saldırıları şiddetle kınayarak lanetledi. Ve şehitlerimizin kanının yerde kalmayacağı sonucu da ortaya çıktı. Ülkemize yapılan bu saldırılar maalesef yıllardan beri cereyan etmekte ayrıca bazı Avrupalı dostlarımız ve müttefiklerimizin buna seyirci kaldıklarını görüyoruz.

Türkiyemizin ve dostlarımızın buna karşı birlikte hareket etmeleri ve bu katil canilerin en şiddetli şekilde cezalandırılmaları gerektiğine inanıyoruz" dedi.

"Terör sadece Türk devletinin ve Türk milletinin sorunu değildir" diyen Yatkın, Türkiye'nin askeriyle ve bütün güçleriyle diğer ülkelere ve NATO'ya sağladığı desteğe dikkat çekti. Yatkın şöyle devam etti:

"Fakat görüyoruz ki bazı Avrupa ülkeleri terör karşısında sessiz kalıyor. Ve bu da Türk toplumunu derinden üzmekte. Kuzey Irak'taki insanların karnı doyuyor ve temiz su içebiliyorlarsa, yedikleri yemekler temiz geliyorsa, bu da Türkiye'nin sayesindedir. Biz Türkiye olarak Irak savaşında Kuzey Irak'ta yaşayan bütün insanlara kucak açtık. Bunun karşılığının bu olmaması lazım."

ABD ve diğer AB büyükelçilikleri ile de görüşmeler yapacaklarını ifade eden Yatkın, "Bunun dışında gerekiyorsa bizim ülkemizden de bekletilerimiz var. Habur sınır kapısının derhal kapatılması, Kuzey Irak'a yapılan bütün yardımların derhal durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.

Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu sözcüsü Cumali Kangal ise Almanya'nın Türkiye'nin verdiği bu mücadeleye sahip çıkması gerektiğini bildirdi. Almanya'nın prensip olarak Türkiye'deki gelişmelere karşı bir tavır almadığına dikkat çeken Kangal, "Ama böyle bir hassas konuda tavır almamız gerektiğini belirledik. Türkiye'deki terör eylemlerini, Türkiye'nin yolunu kesme amacına yönelik görüyoruz. Çünkü Türkiye kendi sınırlarını korumak için vermiş olduğu bu mücadelede dünya kamuoyunda haksız bir duruma

düşebilir. Onun için mutlaka ve mutlaka bdk'ün Türkiye'de kardeş oldütün Avrupa ülkelerinin ve bilhassa da Almanya'nın Türkiye'deki demokratikleşme sürecini olumlu yönde etkileyebilmesi için Türkiye'nin verdiği bu mücadeleye sahip çıkması gerekir. Ayrıca Türkiye'de bir demokratikleşme süreci başladı ve bu terör eylemleriyle bunun sekteye uğramaması lazım" şeklinde konuştu.

(SE-SŞ-SŞ-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

title