Haberler

Akdamar Kilisesi'ndeki Ayin

Barış ve kardeşlik mesajlarının verildiği ayinden elde edilen gelirin, Akdamar Kilisesi'nin çevre düzenlemesine harcanacağı belirtildi CHP Bursa Milletvekili Erdemir: "Ben, bugün herkesin birlikte amin dediğine tanıklık ettim. Herkesin iradesi barış, birlikte yaşamak ve kardeşlik içindi"

Van gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde dördüncüsü düzenlenen ayinden elde edilen gelirin, kilisenin çevre düzenlemesine harcanacağı belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Akdamar Kilisesi, dördüncü kez ayine ev sahipliği yaptı.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşen ayinde barış ve kardeşlik mesajları veren ziyaretçiler, okunan dualara hep bir ağızdan "amin" dedi.

Yerel seçimler öncesinde yapılacak çalışmalar için kentte bulunan ve bugünkü ayine tanıklık etmek amacıyla adaya geldiğini vurgulayan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı ülke ve bölgelerde yaşayan farklı inanışlara sahip insanların Akdamar Adası'nda bir arada dua ettiğini söyledi.

Bu yılki ayinde bazı ilklerin yaşandığına dikkati çeken Erdemir, 100 yıl aradan sonra ilk kez vaftiz töreninin gerçekleşmiş olmasının sadece Van ya da Türkiye için değil tüm dünya için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Erdemir, ayinin, Türkiye'nin barış mücadelesini ve birlikte yaşama duygularını geliştiren bir etkinlik olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Bugün burası görülmeye değerdi. Van'daki tüm kamu kurumlarımız, bugünün sorunsuz, en güzel şekilde geçmesi için ellerinden geleni yapmışlar. Bugün yalnızca Türkiye'den ve bölgeden değil dünyanın dört bir yanından insanlar geldi. Herkesin çok iyi ağırlandığını, çok mutlu olduklarını gördük. Bu da Türkiye'nin çevresi bir ateş çemberinden geçerken belki de bölgeye bir mesajdır, barış, birlikte yaşama ve hoşgörü için bir mesajdır. Ben, bugün  herkesin birlikte amin dediğine tanıklık ettim. Herkesin iradesi barış, birlikte yaşamak ve kardeşlik içindi. Bu da sanırım bu yılki ayini çok benzersiz kılıyor. Umarım dünyaya bir esin kaynağı olur."

Ayine Ermenistan'dan katılan Gayane Asasyan ise Van'ı ve Akdamar Adası'nı ilk kez gördüklerine işaret ederek, "Bugün bizim için çok özel bir gün. Çünkü burası bizim için çok mukaddes ve özel bir yer. İnsanlar çok sıcak kanlı ve çok yardımsever. Çok güzel zaman geçirdik. Hiçbir şekilde unutamayacağımız bir etkinlik oldu" diye konuştu.

İranlı Masume Ferrohi de Akdamar Kilisesi'nde ayin olduğunu öğrendiklerini ve merak ettikleri için katıldıklarını dile getirerek, insanların bir arada olduğunu görmekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

Müslüman olmalarına rağmen ayinde mum yakıp dua ettiklerini anlatan Ferrohi, "Burada İranlı Ermenilerle de karşılaştık ve çok memnun olduk. Herkes birbiriyle dostça yaşıyor. Türk'ü, Kürt'ü Ermeni'si herkes sorunsuz yaşıyor. Ben burayı görmeden önce farklı grupların oluşacağını, insanların birbirlerinden uzak olacaklarını düşünüyordum. Ancak tam tersini gördük. Herkes iç içe yaşıyor ve birbiriyle kardeş gibi geçiniyor" ifadelerini kullandı.

Ayin sırasında Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından satışa sunulan mumlardan elde edilen gelirin kilisenin çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarında kullanılacağını bildiren patrikhane yetkilileri ise toplanan paranın Gevaş Kaymakamlığına teslim edileceğini kaydetti. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Akdamar Kilisesi Aykan Erdemir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title